Съдът постанови възможно най-тежката присъда срещу кандидата за убежище Хусейн К.. Съдът също така прие, че са налице утежняващи вината обстоятелства и разпореди мъжът да бъде превантивно задържан, което прави евентуална пробация почти невъзможна.

След като присъдата беше прочетена, присъстващите в залата представители на обществеността започнаха да ръкопляскат.

През 2016 г. жертвата, Мария Л. се удави край брега на река Драйзам в югозападния университетски град Фрайбург, в плитката част на водите й.

Заподозреният Хусейн К. призна, че е изпил голямо количество алкохол и е пушил неразрешени субстанции, след което свалил Мария Л. от велосипеда й, изнасилил я, душил я с нейния шал и я хвърлил в реката.

"Знаел е, че е все още жива, когато я е оставил в Драйзам - че ще се удави, че няма как да не се удави", заяви председателят на съдийския състав Катрин Шенк.

Хусейн К. беше съден от съд за непълнолетни поради противоречиви данни за възрастта си, но по наказателното право за пълнолетни.

Мъжът, за когото се предполага, че е от Афганистан, първоначално твърдял, че е на 17 години, но после заяви, че е излъгал.

Няколко експертизи определиха, че към момента на престъплението възрастта му е била поне 22 години. Решението подлежи на обжалване.

След ареста на Хусейн К. се разбра, че при бягството си от Афганистан едва не е убил 20-годишна жена в Гърция. Бил арестуван, но по-късно го освободили.