Например тогава случаи като този със Скрипал се решаваха между отделните служби и институции, докато сега не е така. Това коментира бившият зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков пред телевизия "Блумбърг".

Според него,  в периода на Студената война все пак се е действало по някакви установени правила.

„Конфронтацията тогава беше замръзнала, беше статична, контролируема и на база на взаимно приети от двете страни баланси. Сега тя е динамична, с тенденция за изостряне. Тя вече не е под същия контрол, защото и светът вече не е двуполюсен.“ Изострените отношения между Лондон и Москва например могат да доведат дори и до реални сблъсъци" смята дипломатът.

„Говорим за възможност от сблъсък, не е задължително да става дума за война на територията на някоя от двете страни, а за инцидент на територията на Сирия например, където Русия и западната коалиция практически си противостоят“, добави бившият зам.-външен министър. 

По думите му в отношенията между Кремъл и Запада все повече се натрупват се епизоди, които се сумират в една крайно негативна тенденция на изостряне на напрежението и влизане в една безкрайна спирала на конфронтация, която не очертава никакви позитивни перспективи.