Максималната площ на морския лед в Северния Ледовит океан ежегодно бива достигната в периода около пролетното равноденствие, между 15 март  и  първите дни на април.

В периода за последните 20 години на миналия век тази площ е била средно 16 милиона квадратни километра и се е движела между 15 и 17 милиона квадратни километра.
В момента площта, заета с лед е малко над 14 милиона квадратни километра и това не е случайно явление, тъй като в последните 4 години площта, заета с лед е била неизменно под "коридора" от края на миналия век.

Сегашният период на най-много лед в Арктика е рекордно малък, дори в сравнение със засега държащата рекорда 2012 година, когато в края на лятото беше отбелязан рекордно малко лед и площта навлезе в "непознати територии", задълбавайки под обичайните дотогава с над милион милион и половина квадратни километра.

Подозренията, че рекордно малките ледени количества в Арктика са свързани с промените не само на климата, но могат да влияят и на времето в конкретни региони, започват да се потвърждават.

Работата е там, че Арктика е с 15-20 градуса по-топла в някои периоди, а като цяло - с над 6-7 градуса за зимния период и това размества обичайната зона на високо налягане около полюса, "разбивайки" я на няколко такива, които намират подходящи "убежища" за себе си в преохладените зимни континентални пространства в Канада и Азия.

В зависимост от разположението и  формата на континенталните антициклони, в големи части от континентите в източните периферии на тези вихри се инициират продължителни и повтарящи се периоди на по-студено от обичайното време.
Свидетели на такива периоди бяхме в началото на зимата и  сега отново, в САЩ, после по време на Олимпиадата - в Източна Азия, а от Нова година до днес с повтарящи се "източни включвания" и  в голяма част от Западна Европа.

Нашата страна, намирайки се достатъчно на юг, успя да "мине между капките" при някои от тях, но в последните дни на февруари, както и  в момента, получаваме своите няколко дни зимно време на фона на меката, като цяло, зима.

Тази зима приключва след 1-2 дни, а другата седмица ще имаме пролетни и дори близки до летните температури в някои дни, но съществува вероятност този тип зими, като рекордно студената за последните десетилетия 2012, предната 2016-2017 или закъснелия опит от края на тази, да се повтарят с различна периодичност и интензивност на студените периоди.

Дали е така, предстои да разберем в следващите години, с продължаването на тенденцията за намаляване на арктическите ледове.