Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов е на място край застрашената дига в покрайнините на Струмяни, съобщиха от Областната администрация.

Вижте снимки >>>

Там са и кметът на община Струмяни, служители на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", представители на "Напоителни системи".

Бисер Михайлов уточни, че през изминалото денонощие е регистрирано съществено покачване на реките Струма и Места. Той добави, че засега няма постъпили сигнали за залети земеделски земи и селскостопански площи.

Областния управител допълни, че е създадена необходимата организация и се поддържа постоянна връзка с "Напоителни системи", "Пожарна безопасност и защита на населението" и с "Басейнова дирекция".

Секретарят на общината Иван Секулов от своя страна информира, че част от дигата на в община Струмяни започва да поддава и може да бъде отнесена.

Секулов обясни, че на този етап няма разливи. Взети са и мерки за незабавно укрепване чрез насипване на инертни материали. Основното им притеснение е свързано с очаквания прилив на реката, не толкова с покачването й от последното денонощие.
Струмяни.

Край Симитли нивото на Струма се е повишило с около 80 сантиметра за една нощ, като към този момент е почти на прага да прелее от коритото си, каза за Радио "Фокус" - Пирин Апостол Апостолов, кмет на общината.

По думите му, въпреки високите нива на река Струма, няма никаква опасност за хората и техните домове, тъй като тя се намира в най – ниската част на града.

Кметът на Симитли добави, че въпреки повишеното ниво на реката, от 10 часа тази сутрин е бил открит рафтинг сезона.

Апостолов допълни, че за да се гарантира безопасността на хората, в програмата са присъствали само атракционни спускания по безопасната част на реката.