Строежът на брега на морето е спрян след многобройни сигнали на граждани до Общината и последвалата проверка на общинската администрация, предаде БНР.

Входовете за Централния плаж в Балчик бяха съвсем наскоро затворени с ограда и предупредителни табели заради строежа. Установено е, че строителните дейности се извършват без необходимата документация и в забранителния период.

След спирането на строителството ще бъдат предприети мерки и за прекъсване на водоподаването и електрозахранването.

Следващата мярка е събаряне на обекта.

По-рано по Нова телевизия хора в Балчик изразиха възмущението си, че новият собственик на доскоро техния подход към Централния плаж  не си е направил труда дори да подмени табелата, строежът от страната на плажа дори няма ограда, а липсва и задължителната табела за строителна дейност.

Мъж, представящ се за охрана на обекта, даде на репортер на телевизията телефон на т.нар. от него „шеф", който пък нареди всички външни лица да напуснат имота веднага.
Въпросният шеф заяви още, че щом на мястото няма бетон - няма и строителство, а хората, които са на обекта, били охранители.

Проверката на място обаче показа, че до самия плаж се строят бунгала и се изграждат в период със строителна забрана и без разрешителни документи.

По думите на заместник-кметът по строителството Стелиян Железов собственикът е купил имота на публична продан, но в общината не знаели подробности за него и призна, че има многобройни жалби срещу случващото се на плажа.

"Ходили сме многократно на обекта, предупреждавани са хората, че се извършва незаконно строителство, включително и това, че сме ходили с полиция на обекта. След като идем, те спират временно и след нас си тръгват обратно и почват да работят”, коментира Стелиян Железов.

По думите му е бил съставен констативен акт, изпратен на собственика на имота „Интер Инвест” ЕООД, регистрирано в Силистра, а кметът на общината Николай Ангелов  ще издаде заповеди за спиране на строителството и за прекъсване на тока и водоснабдяването на обекта, което по-късно днес стана факт.

За нарушаването на строителната забрана санкциите започват от 10 000 лева, а другата мярка е събарянето на обекта, което ако собственикът не направи сам, се извършва за негова сметка от общината.

От администрацията обаче предвиждат, че всички техни заповеди ще бъдат обжалвани и бунгалата може и да станат факт до края на лятото.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?