Това пише в."Ведомости", като се позова на два източника от South Stream Transportation и на един от "Газпром", предадоха БНР и "Дневник".

Решението е взето в понеделник от акционерите в проектната компания ("Газпром", Eni, Wintershall и EdF) за изграждане на подводния участък.
В четвъртък всички изпълнители са уведомени за замразяването.

На 22 декември предстои среща с представители на компаниите, на която да се реши какво да се прави с вече произведените тръби и материали и възможно ли е те да бъдат пренасочени към проекта за газопровод към Турция, за който няма нищо повече от меморандум за разбирателство с Анкара.

В същото време премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще издаде необходимите разрешителни за строителство на "Южен поток", за да започнат подготвителните работи по проекта. Така той е бил посъветван от лидерите на ЕС.
По обяснението на Борисов, по този начин руската страна няма да има никакви основания да казва, че по наша вина проектът спира, "защото ще ни осъдят и ще ни вземат парите, както по други такива проекти". 

Източник на "Ведомости" казва, че всички договори за доставката на тръбите са сключени според английското право и загубите на изпълнителите, понесени от спирането на "Южен поток", ще бъдат компенсирани.
Друг източник на изданието обаче уточнява, че това засяга само едната от проектираните 4 тръби.

Преди дни "Ведомости" писа, че руските компании продължават да произвеждат и да доставят на България тръби за строителството на морския участък от газопровода „Южен поток”. Говорител на „Южен поток” заяви, че единствено компанията Castoro Sei е преустановила работата си по проекта.

На голямата си годишна пресконференция вчера президентът Владимир Путин каза, че новият проект до турско-гръцката граница може да заобиколи само България:

"Може през Гърция да влезе в Македония, после - в Сърбия и пак да стигне до Баумгартен в Австрия, но това зависи от Европейския съюз".

От "Ведомости" изчисляват, че ако се строи нов газопровод, а не се използва турската газопреносна система, то "турският проект" до австрийския разпределителен център ще е дълъг 2545 км.
Това ще бъде с 200 км повече от "Южен поток" и само от руския бряг от границата с Гърция разходите ще са за поне 10 млрд. евро.

АНКЕТА: Ще продължи ли проектът "Южен поток"?