Имот, междублоково пространство, детска площадка, които попадат в обхвата на зелената система на София, да не могат да променят предназначението си, предвиждат промени в Закона за застрояване и устройство на Столичната община, които ГЕРБ ще внесе.

Проектът бе предварително анонсиран пред журналисти в НС от Александър Ненков. В него е заложено и разширяване обхвата на зелените системи, както и прецизиране на понятието "междублокови пространства".

Според друга разпоредба, след утвърждаване на подробен устройствен план, промени в жилищните комплекси няма да могат да се правят в рамките на пет години.

Трябва да се търси баланс между инвеститорския интерес и запазването на облика и зелените площи на столицата, обясни Ненков, цитиран от БТА

Скачат глобите за рушене на паметници на културата

Вносителите се предвидили и драстично увеличаване на глобите за физически, юридически лица и собственици, които умишлено увреждат културно-историческото наследство на столицата. Така санкциите за физически лица ще бъдат от 10 000 до 50 000 лв. (сега 1000-10 000 лв). За юридически - от 50 000 до 200 000 лв. (сега 10 000 - 100 000 лв.).

Законодателят задължава Столичната община до шест месеца от гласуването на поправките да приеме наредба за условията и нормативи за облика на сградите и архитектурните ансамбли.

Обособяват три зони за небостъргачи >>>

В проекта са и трите зона, касаещи изграждането на небостъргачи над 125 м. Те бяха обявени още миналата седмица от главния архитект на София Здравко Здравков.

Това са местата около 7-ми км на "Цариградско шосе", където има сериозен инвеститорски интерес и вече реализирани проекти.

Втората зона е район "Люлин" при връзката с Околовръстния път, и третата - около и зад Централна гара.

Строежите трябва да са изцяло съобразени с възможностите на града от гледна точка на инфраструктура и транспорт.

Сгради между 75-125 метра ще се обособят в градската част - градски центрове, потвърди Александър Ненков. Изрично ще бъде записано обаче, че за всяка едно здание над 75 м с разгъната застроена площ над 20 хиляди кв. м трябва да бъде доказано, че няма да наруши трафика в този квартал. Това ще даде възможност на общината да каже каква да е максимално допустимата разгъната площ и допустимата височина на строителството, подчерта Ненков.

Стартиралите вече проекти ще продължат, защото са заварено положение и ще се реализират по действащия закон, уточни той.