Според съдебния състав от събраните до момента съдебни доказателства може да се направи обосновано предположение, че именно Петров е стрелял.

Решението на СГС подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.

Обвиненията срещу Марин Петров са за опит за умишлено убийство и незаконно притежаване на пистолет.

Синът на Киро Японеца Януш бе прострелян на 2 май пред дома му в столичния квартал "Факултета". Той бе откаран във ВМА с огнестрелна повърхностна рана. Януш е стабилизиран и е без опасност за живота.

До стрелбата се стигна след като в центъра на "Факултета" се провежда протест срещу Киро Японеца. Жителите на целия квартал не искали семейството на Японеца да живее там, тъй като тормозел всички наоколо.

Според Кирил Киров, атентатът е бил насочен срещу него. На мястото на безредицата пристигнали полицаи от Трето районно управление на полицията, които по-късно са свидетелствали.

Един от свидетелствалите полицаи, Борислав Борисов, твърди, че е видял как 58-годишният Марин Петров стреля. Той заявява също, че е видял, че куршумът ранява Януш - теза, в която защитата на Петров днес се усъмни.

Защитата се позова и на показанията на Японеца и сина му Януш, според които стрелецът е не Марин Петров, а племенникът на Японеца Георги Петров, който отрича да е извършил покушението.

Съдът прие за достатъчни доказателства фактите, че по дланите на обвиняемия са открити следи от барут и свидетелските показания на очевидци.