Решението на тричленния състав на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, предаде БТА.

Петков, който при полицейска операция през март уби полицая Емил Шарков и рани негови колеги, обжалва решението на Окръжния съд и поиска по-лека мярка - домашен арест. Според адвокатите му няма доказателства, че той е стрелял и убил командоса Емил Шарков.

Прокуратурата обаче категорично отхвърли тези твърдения и заяви, че има достатъчно доказателства, експертизи и очевидци, които потвърждават това. Според прокурора Стоян Вараджаков има обосновано предположение, че Петков е автор на убийството и няма основание да се налага по-лека мярка за неотклонение.

Съдът се съгласи, че Петков трябва да остане с най-тежката мярка за неотклонение, защото по досъдебното производство са събрани достатъчно данни за обосновано предположение, че той е автор на убийството, а същевременно има опасност да се укрие и да извърши ново престъпление, съобщи БНР.

Магистратите решиха още, че в продължение на два месеца обвиняемият и адвокатите му няма да могат да искат по-лека мярка за неотклонение, за да не се пречи на разследването.

На предишното съдебно заседание самият Петков заяви, че иска свобода, за да се грижи за своята майка, която била болна и настоявала за охрана, защото усещала заплаха от страна на съседите си.

Освен това той се оплака, че трудно се възстановява в затвора, след като бе прострелян по време на акцията и претърпя операции.
Той отбеляза, че е изпратил жалба от 52 страници до Инспектората на Висшия съдебен съвет за нередности в системата на прокуратурата и полицията.