Фланаган е изпратил в телевизия Ей Би Си изявление от 23 страници, съобщи БГНЕС. В него пише, че е решил да отмъсти за убийството неотдавна на чернокожи граждани в град Чарлстън, щата Южна Каролина.

В писмото си той разказва, че с нападението е отмъстил за стрелбата в Чарлстън на 17 юни, при която 21-годишен бял американец застреля 9 афроамериканци. Нападателят беше задържан на следващия ден.

Другата причина за стрелбата е "расова и сексуална (тъй като бил гей) дискриминация" по отношение на самия него, съобщи ABC с позоваване на писмото, което е било получено по факса.

В писмото чернокожият мъж описва сам себе си като "човешко буре с барут". Междувременно стана ясно, че върху куршумите, с които бяха убити репортерката и оператора, били изографисани инициалите на чернокожите жертви от църквата в Чарлстън.

Вестър Фланаган, който също е работил за канала WDBJ, откри огън срещу колегите си, докато снимаха на живо в град Монита, щата Виржиния. Репортерката Алисън Паркър и операторът Адам Уорд починаха на място. Впоследствие Фланаган се простреля, докато полицията го преследваше. Беше хоспитализиран в критично състояние и по-късно почина в болницата.

Инцидентите с огнестрелно оръжие в САЩ, които нерядко завършват с масови гибел, стават по-опасни от терористичните актове.

Такова мнение изрази президентът Барак Обама в интервю за телевизия Ей Би Си след вчерашната стрелба срещу двама журналисти.

Всеки път, когато чувам за подобни трагедии, „сърцето ми се къса“, каза той. „Ние знаем, че при инцидентите със стрелба в нашата страна загиват повече хора отколкото в терористичните актове“, отбеляза президентът.

Убиецът е работил като репортер в телевизионния канал WDBJ до преди около две години и половина. След уволнението му, той завел дело срещу медията с мотивите, че е бил подиграван заради цвета на кожата си и сексуалната си ориентация. Освен това считал, че е отстранен от позицията си неправомерно. Съдът обаче така и не уважил жалбите на Фланаган. През 2000 г. мъжът съдил и друга телевизия, в която някога работил, по същите причини.