Нападението стана тази сутрин в Монруж - южно предградие на френската столица, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Мъжът прострелял в гръб 25-годишната полицайка Клариса Жан-Филип и служител на пътната служба. Жената почина малко след стрелбата, съобщиха в. "Монд" и France24.
Служителят на пътната служба е в критично състояние.

Министърът на вътрешните работи на страната Бернар Казньов заяви, че нападателят е избягал. Първоначално бе съобщено, че е бил задържан.
Той е напуснал местопрестъплението с автомобил, който по-късно бил намерен от полицията край Париж. Мъжът бил в бронежилетка и носел пистолет и автомат.

Случаят е поверен на прокурор по антитерористично право, съобщиха следобед от прокуратурата, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Решението е било взето „с оглед на настоящия контекст”, след убийството на 12 души от въоръжени ислямисти при нападение над редакцията на списание „Шарли ебдо” вчера.

От прокуратурата подчертават, че до момента не е открито да има връзка между двата случая.

Заподозрени за атаката вчера са основно двамата братя Саид Куаши и Шериф Куаши, както и Хамид Мурад. Братята са родени в Париж в семейство от алжирски произход, като Шериф е известен на антитерористичните служби джихадист. 18-годишният Хамид Мурад обаче се предаде на полицията.

Двамата братя са засечени в Северна Франция, предаде АФП. По информация на Би Би Си, Саид и Шериф са забелязани в сиво "Рено Клио" край градчето Вилер-Котре на около 80 км северно от Париж. Те са били разпознати от управителя на бензиностанция. Мъжете все още са въоръжени.
Според източник на АФП те са били с маски, автомати "Калашников" и гранатомети.

Седем души са задържани за разпит.

Френският премиер Мануел Валс призова медиите и интернет "ресурсите" към "отговорен подход" във връзка с издирването на нападателите, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Виждам много информация в пресата, в интернет. Тя не трябва да пречи на работата на следователите. Бих искал да призова към отговорност: с разследването трябва да се занимава полицията, жандармерията, правосъдието. Трябва да залови извършителите на това ужасно престъпление", каза той.

Взрив до джамия

Взрив е избухнал в ресторант за дюнери близо до джамия тази сутрин във френския град Вилфранш сюр Сон, който се намира в източната част на Франция, предаде междувременно AФП, цитирана от "Фокус".

До момента няма информация за пострадали.

Според местните власти става дума за "криминален акт". Разследването е поверено на съдебна полиция.

Неизвестни нападатели са хвърлили граната по джамия във френския град Льо Ман в сряда през нощта, предаде Газета.ру
Взривното устройство е попаднало в мястото за четене на молитва.
Стъклата на храма са били счупени от взрива, а по време на обиска на мястото са намерени още три гранати.
Представители на мюсюлманската общност във Франция поискаха от своите духовни лидери да заклеймят тероризма в петъчните си молитви.