Четирима водещи карикатуристи на "Шарли ебдо" и двама полицаи са сред убитите при нападението, предаде АФП, цитирана от БТА.

20 души са ранени, петима от които в критично състояние. Сред пострадалите са и трима служители на реда, съобщи представител на парижката полиция, цитиран от АП.

Вижте снимки>>>

Карикатуристката Корин Ри, известна като Коко, разказва пред френските медии, че тя е пуснала нападателите в сградата, където е редакцията на списанието.

"Заплашиха ме и аз набрах кода, за да отворя вратата. Застреляха Волински и Кабю...Всичко продължи пет минути. Аз се скрих под бюрото си. Нападателите говореха перфектен френски и казаха, че са членове на Ал Кайда", обясни карикатуристката.

Напускайки местопрестъплението, терористите застрелват полицай, отнемат колата на шофьор и бягат с нея. По-късно автомобилът е открит изоставен. В ход е операция по издирването на стрелците.

Убитите карикатуристи са Шарб, Кабю, Тинюс и Волински, пише в. "Паризиен".
Шарб е псевдоним на 47-годишния Стефан Шарбоние, директор на редакцията от май 2009 г. Зад името Кабю стои 76-годишният Жан Кабю. В миналото той и 80-годишният Жорж Волински са били карикатуристи в емблематичното списание „Хара-кири”, предшественик на „Шарли ебдо”. Те са съоснователи на сатиричния вестник. Тинюс е 47-годишният Бернар Верлак.

Кървавата атака срещу редакцията на списанието е извършена от трима души, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов. Той увери, че са предприети всички мерки за "възможно най-бързото неутрализиране на тримата престъпници, извършили този варварски акт".

По информация на АФП нападателите крещели: "Отмъстихме за пророка (Мохамед)", когато открили стрелбата.
Те викали още "Аллах Акбар" (Аллах е най-велик).

Според свидетели терористите са били добре информирани за състава на редакционния съвет на седмичника и са знаели как изглеждат всички карикатуристи. Очевидци съобщиха, че нападателите са ги назовали по фамилии, преди да ги разстрелят.

Терористичният атентат е извършен в деня на седмичното заседание на редакционния съвет на "Шарли ебдо", което според полицейски източници сочи, че екстремистите внимателно са се подготвили и са знаели точното разписание на работата на изданието. Те са знаели и новия адрес на "Шарли ебдо".

Седмичникът неотдавна се премести в нова сграда в друг квартал на Париж. Сградата е била под полицейска охрана. Двамата полицаи на смяна са били застреляни от терористите. Нападателите са използвали автомати "Калашников" и пушки-помпи, отбелязва ТАСС.

Това е безпрецедентен за Франция атентат от най-малко 40 г., отбелязва АФП.

Според полицейски източници, начинът на действие, спокойствието, решимостта и ефективността на нападателите са знак, че са преминали засилено военно обучение, предаде "Фокус".

Това се вижда по начина, по който държат оръжието, по спокойното и хладнокръвно движение. Със сигурност са преминали военно обучение. Те не са просто някакви луди, които действат необмислено”, казва един от полицаите.

Според друг полицай най-шокиращото е хладнокръвието им.

Те са обучени в Сирия, Ирак или другаде, може и във Франция, но със сигурност са преминали обучение”, казва той.

"Нападението е дело на ислямисти. Този терористичен акт е извършен от фундаменталисти ислямисти. Това не е първото покушение в западните страни, включително Франция, за последните седмици", заяви лидерката на френския "Национален фронт" Марин льо Пен, която е и евродепутат.

Час преди атаката от списанието публикуват в Туитър карикатура на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. На нея Багдади отправя най-добри пожелания, най-вече за много здраве.

Френският президент Франсоа Оланд отиде на мястото на атаката.
Той свика извънредно заседание на правителството следобед, съобщи Елисейският дворец.

Френският държавен глава определи атаката като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство. Оланд разкри, че през последните седмици във Франция са предотвратени няколко терористични атаки.

Терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, съобщиха от службата на премиера Манюел Валс. Това означава, че има опасност от атентат, отбелязва АФП.
Франция ще затегне мерките за сигурност в религиозните храмове, магазините, медийните редакции и транспорта.

Световните реакции: Това е варварство

Съединените щати осъдиха най-остро днешното нападение.
"Целият Бял дом е солидарен със семействата на онези, които бяха убити или ранени при тази атака", каза говорителят на президента на САЩ Барак Обама Джош Ърнест.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер осъди нападението, което определи като варварство, предаде още АФП, като цитира негово изявление.

Британският премиер Дейвид Камерън осъди нападението, което определи като ужасяващо. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън, цитиран от Ройтерс.

"Въоръженото нападение е възмутителна атака срещу свободата на пресата", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Президентът на Русия Владимир Путин осъжда тероризма „във всичките му форми”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова каза, че е шокирана от атаката, която определи като покушение срещу свободата на словото. ЮНЕСКО е базирана във френската столица.

"България остро осъжда нападението над редакцията на "Шарли ебдо" и извършените убийства в Париж. В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото", казва в изявление премиерът Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Провокациите на списанието

Анкета: Има ли опасност от терористични актове в България?