Властите идентифицираха убития стрелец - 34-годишния Арън Алексис, като служител от ВМС, който бил понижен по-рано тази година. Той е имал законен достъп до военната база и е използвал валиден пропуск.

Стрелецът е разполагал с три оръжия - автомат АР-15, ловна пушка и пистолет, който е отнел от полицай на местопрестъплението.

Следователите не са намерили доказателства при стрелбата във военната база Нейви Ярд във Вашингтон да е имало втори стрелец, съобщиха световните агенции, като се позоваха на властите.

"Имаме един единствен човек, отговорен за загубата на живот", каза началничката на вашингтонската полиция Кати Ланиър.

"Продължаваме да допускаме възможността за наличие на още един стрелец, но нямаме никакви доказателства, няма никакви признаци да е имало още един стрелец", каза кметът на американската столица Винсънт Грей.

По-рано свидетели описаха въоръжен мъж, който произвел първите три изстрела по хората в кафетерията на третия етаж от по-горни етаж, а други видели мъж, който стрелял по хората в коридора на друг етаж.

Първите сигнали за изстрели дошли в 8,36 ч., в самото начало на работния ден.

След първите изстрели охранителите започнали бързо да извеждат хората от сградата, като им нареждали да тичат. Много служители успели бързо да избягат сами, след като се включила алармата за пожар. На останалите в сградата било наредено да останат в работните си помещения и да вземат предпазни мерки.

Болница във Вашингтон съобщи, че е приела трима с огнестрелни рани в тежко състояние.

Американският президент Барак Обама нареди да бъде "почетена паметта на жертвите на безсмисления акт на насилие" във военната база и в съответствие с това решение до петък включително ще бъдат наполовина спуснати националните знамена над Белия дом и други държавни обекти.

Нейви Ярд е построена през 18 век и е най-старата база на военноморския флот на САЩ. В комплекса се намират различни учреждения, включително музей, както и резиденцията на началника на военноморските операции.

Той се намира в югоизточен Вашингтон, на по-малко от два километра от Капитолия, на брега на река Анакостия, недалече от мястото, където се слива с Потомак.

Бомбички по Белия дом

Мъж хвърли бомбички през северната ограда на Белия дом броени часове след стрелбата във военната база Нейви Ярд, предаде Ройтерс, като се позова на Сикрет сървис.

Униформени агенти отцепиха района пред президентското имение и наредиха на журналистите, които бяха на алеята пред Западното крило, да се преместят в сградата.

Видеокадри показаха как агенти задържат мъж, облечен с къси панталони и риза с къс ръкав, и го отвеждат. Сикрет сървис заяви, че мъжът е бил арестуван и с него са започнати съответни действия.