Сигналът за стрелбата е бил получен снощи в РПУ-Казанлък.
Пристигналите на място полицаи установили, че до фаталния изстрел се стигнало след кражба на дърва и последвал опит за побой на двама горски стражари.

Около 18 ч. 38-годишният горски стражар получил сигнал за незаконна сеч. Той и негов колега отишли до село Едрево и спрели за проверка каруца, натоварена с около един кубичен метър дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка и без превозен билет. С каруцата пътували двама братя – на 19 и 26 години, както и 18-годишен техен приятел.

При проверката на каруцата обаче, група роми - роднини на заловените с крадени дърва, нападнали горските стражари с колове и други подръчни материали. Това наложило 38-годишният горски да произведе няколко изстрела със служебния си пистолет. С един от тях прострелял смъртоносно 25-годишен мъж - третия брат на двама от задържаните. Тялото е предадено за аутопсия. Работата по изясняването на случая продължава.

През януари 2010 г. трима служители от Държавното горско стопанство в Симитли бяха жестоко пребити от бракониери в местността Логовете в района на прохода Предел. Горските получили сигнал за незаконна сеч, но били нападнати от бракониерите, подкрепени от техни роднини.