Това заяви на пресконференция началникът на полицията на Бавария Роберт Хаймбергер, цитиран от Франс прес и БТА.

18-годишният германец от ирански произход, който примамил жертвите през хакнат акаунт във Фейсбук, "се е подготвял от една година и е планирал нападението още от миналото лято", заяви Хаймбергер.

Полицията смята, че нападателят е бил повлиян от масовото убийство в югозападния германски град Виненден от март 2009 г., когато 17-годишен младеж откри огън в бившата си гимназия и уби 15 души, преди да се самоубие.

"Първоначалните наблюдения водят до извода, че той е имал интерес към тази проява", посетил е града и е правил снимки там преди година, а след това е планирал своето собствено нападение, каза шефът на баварската полиция.

Прокурорът на Мюнхен Томас Щайнкраус-Кох подчерта на същата пресконференция, че нападателят не е бил мотивиран от никаква политическа идеология и е убил жертвите на случаен принцип, предаде ДПА.

Социалните мрежи на подсъдимата скамейка

Социалните мрежи са на подсъдимата скамейка след кървавото нападение в Мюнхен, защото бяха не само средство за информация и помагане при разследването, но осигуриха също плодородна почва за фалшиви слухове и позволиха на стрелеца да подмами жертвите си.

Тези канали бяха полезни за полицията, за да предаде в реално време информация за трагедията, провокирана от младеж, страдащ от психични проблеми, който застреля 9 души, преди да се самоубие.

Фалшиви тревоги

Но в предизвикания от стрелбата хаос властите трябваше да се справят в интернет със слухове за няколко едновременни нападения в града, за присъствие на заподозрени с дългоцевни оръжия или за бягство на нападателите с кола.

Многобройните фалшиви информации мобилизираха силите на реда и най-вече подхраниха опасенията от терористично нападение.

Оттам дойде и ужасът, обхванал града. А в крайна сметка ставаше дума за изолирани действия на побъркан младеж.