Един охранител на проявата е ранен при престрелката, но животът му е вън от опасност.

Симпатизанти на „Ислямска държава“ поеха отговорността за атаката в Тексас по време на конкурс за рисунки на пророка Мохамед, предаде IBT, цитирана от "Фокус".

Специалните части са евакуирали десетки хора от изложбения център Къртис Кулуел, където се е провеждал конкурс за карикатури на пророка Мохамед.

Войник от специалните части се появил на сцената и прекратил конкурса, след като съобщил на присъстващите, че е станала престрелка.

Вижте снимки >>>

Базираната в Ню Йорк организация "Американска инициатива в защита на свободата" е домакин на провокативния конкурс, на който планирала да връчи награда от 10 хиляди долара за най-добрата карикатура, изобразяваща пророка Мохамед.

Според съобщения на поддръжници на „Ислямска държава“ в Tуитър, нападението е извършено от симпатизанти, които са се врекли във вярност на групировката.

Двама от нашите братя току-що откриха огън по време на изложба за пророка Мохамед в Тексас“, гласи съобщение на британски джихадист, в което се добавя: „А те си мислеха, че в Тексас са в безопасност от войниците на „Ислямска държава“.
Това посочва американският център за следене на ислямистките сайтове SITE.

Смята се, че един от нападателите в неделя е съобщил в Туитър за предстоящата атака с думите „Нека Аллах ни приеме като муджахидини“.

Холандският крайнодесен популист Герт Вилдерс бил на конкурса. Той съобщил пред АФП, че е "жив и здрав", изразил възмущението си от извършеното "посегателство срещу свободата на словото", предаде БТА.

Памела Гелър, президент на "Американска инициатива за защита на свободата", заяви, че конкурсът в Тексас е организиран в защита на свободата на словото и в отговор на насилието, предизвикано от рисунките на Мохамед.

Нейната организация е известна с кампанията си срещу строителството на ислямски център близо до сринатия при атентатите от 11 септември Световен търговски център и със закупуването на рекламно пространство в медиите в САЩ за публикуване на критики срещу исляма.

Рисунките на пророка Мохамед са смятани за богохулство от последователите на исляма и досега предизвикваха насилие на много места по света. През януари в Париж бяха убити 12 души в редакцията на френския вестник "Шарли Ебдо" заради публикуването на карикатури на пророка.