Това стана ясно от оповестена от Окръжната прокуратура във Велико Търново хронология на случая с 53-годишния мъж от Лясковец, който тази сутрин уби командос от Специализирания отряд за борба с тероризма и рани други трима служители на МВР.

От пресцентъра на прокуратурата съобщават, че на 10 февруари 2012 г. Районна прокуратура – Горна Оряховица е отправила искане до съда за задължително настаняване в лечебно заведение на Петко Савов Петков. Събрани са данни, че вероятно мъжът страда от психично заболяване и се нуждае от лечение, тъй като е опасен за себе си и околните.

Магистратите постановили Петков да бъде доведен принудително в съдебната зала.

На 15 март 2012 г. е планирана спецоперация с участието на СОБТ и Института по психология на МВР за задържането и довеждането на Петков в съдебно заседание. По разпореждане на главния секретар на МВР операцията не е реализирана.

По това време главен секретар на вътрешното ведомство е Калин Георгиев.

Образуваното в Районния съд в Горна Оряховица производство за настаняване и лечение е прекратено от съда на 30 март 2012 г., след двукратни опити Петков да бъде принудително доведен и изслушан от съдебен състав.

В парламента днес вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че ще бъде направена проверка защо през 2012 г. е била прекратена подготвяната акция на баретите срещу Петков.

"Много е важно защо през 2012 г. е спряна операцията, която, ако беше проведена, сега нямаше да има този изход", категоричен бе Йовчев.

Междувременно главният секретар Светлозар Лазаров съобщи, че Емил Шарков е загиналият служител на СОБТ, предаде "Фокус". Лазаров изказа съболезнования на семейството и близките и каза, че с него са били приятели.