Инцидентът стана снощи около 22 ч. под Аврамовия мост край град Средец, на т. нар. зелена граница. Група от 54 нелегални имигранти оказали съпротива, 42-годишният граничен полицай Вълкан Хамбарлиев произвел предупредителен изстрел във въздуха, но рикоширалият куршум пронизал смъртоносно един от мигрантите, съобщи МВР.  
Аутопсията потвърди, че смъртта на афганистанеца е настъпила от рикоширал куршум.

В изявлението на Съвета на Европа се посочва, че загиналият изглежда е търсил убежище, но "вместо закрила е намерил смъртта си", предаде БТА.

"Призовавам българските власти да разследват изцяло и ефективно инцидента с установяването на отговорния", допълва комисарят.

По неговите думи властите у нас трябва да инструктират граничарите как да се справят с мигрантските потоци, в съответствие с международните стандарти за правата на човека и за защитата на бежанците. Муйжниекс отбелязва, че тези стандарти са задължителни за България и властите е необходимо да следят за тяхното действително прилагане.

По-рано държавният глава Росен Плевнелиев излезе с позиция, в която изрази дълбокото си съжаление за нелепия инцидент, довел до смъртта на нелегалния мигрант, но отбеляза, че България винаги е проявявала хуманно отношение към търсещите закрила, без значение от техния произход.

"Не бива обаче да се пренебрегват
отговорностите ни да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на обединена Европа, съгласно ангажиментите си на отговорна европейска нация", категоричен бе държавният глава.

Буди недоумение фактът, че 18 часа след инцидента с афганистанския мигрант няма официална позиция на българското правителство, няма официална позиция на ресорния министър и вицепремиер по коалиционните политики Румяна Бъчварова, заявиха от ДПС в края на работния ден.

"Куршумите на месо биха убили не само бежанците, тези куршуми убиват идеята за Европа на хуманизма, демокрацията и свободата. Нито България, нито която и да е държава от ЕС може да пресреща с куршуми човешката трагедия. Трагичният инцидент е още едно доказателство за необходимостта Европа да разработи нови стратегии и ново визионерство за справяне с бежанската вълна, за своята сигурност и за своето бъдеще", посочват от ДПС.

ДПС не приема и осъжда позицията на коалиционния партньор на властта - Патриотичния фронт.
В декларация, изпратена и до медиите, една от партиите в ПФ - НФСБ, направи официално предложение към вътрешния министър Румяна Бъчварова и към президента Росен Плевнелиев да бъдат удостоени с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен, тримата гранични полицаи.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев написа във Фейсбук, че "както обвиненията към полицая преди разследване на случая, така и призивите за насилие на границата, са несъстоятелни".

"Тук думата имат експертите. А политическата злоупотреба с инцидента е откровено грозна и опасна. Моля ви, не намесвайте охраната на границата в драматични обстоятелства с изборната кампания", допълни лидерът на ДСБ.

АНКЕТА:  Оправдани ли са действията на граничния полицай?