Това съобщи на специална пресконференция ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова, цитирана от "Фокус".

Димитър Желязков-Митьо Очите бе прострелян с пет куршума в заведението "4 You" в "Слънчев бряг" на 8 юни. При престрелката загина гардът му Александър Алексиев, а друг негов охранител бе ранен. Двама души - Георги Иванчев и Радослав Димитров са задържани и обвинени за опит за убийство на Димитър Желязков. 31-годишният Тодор Славов пък бе арестуван и му е повдигнато обвинение за убийството на Алексиев.

"По делото, което вече е под ръководството на Специализираната прокуратура, са извършени множество действия, няколко огледа на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, част от които са били очевидци на извършвани престъпления от страна на групата, а други са пострадали от нея. Иззети са оръжия, извършен е следствен експеримент и до момента са задържани 7 лица", заяви Даниела Попова.

По думите на прокурор Попова, организираната престъпна група на Божо Кравата се състои от 10 души. Иванчев, Димитров и Славов са трима от тях, като са им повдигнати и обвинения за участие в организирана престъпна група.

Разследването е поето от Специализираната прокуратура и днес са повдигнати обвинения на още четирима души, а последните трима - самият Божидар Кузманов, Данаил Петков и Марчо Марков се издирват и когато бъдат задържани, също ще бъдат обвинени.

Даниела Попова допълни, че престъпната група се е занимавала с разпространение на наркотици, изнудване, унищожаване на вещи, побой, палежи и т.н.

Групата се е опитала да заличи част от следите за престъпната си дейност, след извършване на стрелбата, те са взели видеозаписите, на които са били записани. В последствие записът е предаден от единия от защитниците на обвиняемите, но след експертиза е установено, че е манипулиран. Това сочи на извода, че не може да се обслужи тяхната защитна теза, че са действали в условията на самозащита“, отбеляза още тя.

Главният секретар на МВР Георги Костов пък посочи, че първоначално е казал, че поводът за престъплението в "Слънчев бряг" е битов, но като причини за престъплението има много, предаде БГНЕС.

„Конкретен повод има, но той не неглижира цялостната престъпна дейност на тази група. Всеки има право на мнение, касае се за група, извършваща силови действия и е била въоръжена”, каза той.

Комисар Костов бе категоричен, че няма никакъв чадър над Димитър Желязков.

Засега срещу хората на Митьо Очите не са събрани никакви доказателства, казаха още от държавното обвинение, но уточниха, че работата се проверява и ако бъдат открити данни за престъпна дейност ще има обвинения.

В момента Димитър Желязков е свидетел и пострадал по едно от обвиненията. Това не значи край на разследването или на други разследвания. Специализираната прокуратура продължава да събира доказателства”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.