Той отчете пред депутатите какви са били действията на МВР срещу стрелеца Петко Петков, задържан след над 5-часова операция и откаран ранен в болница.

Вижте снимки >>

По-късно Йовчев коментира пред журналисти, че ще иска оставки, ако се установи, че някой има действия или бездействия, в резултат на които се е стигнало до трагичния развой на операцията, предаде БТА.

Попитан дали има обвинения към себе си, той отговори:

"Ако в даден момент оценката ми е такава, че с мое действие или бездействие съм допринесъл за трагичната развръзка, то бих предприел съответните действия. Към момента не виждам такива".

Министърът увери, че ще бъде направен внимателен анализ. По думите му обаче акцията е проведена спрямо всички законови изисквания и съгласувана с прокурор. Въз основа на заключенията на психолози са взети решенията как да се проведе тя.

Йовчев каза още, че ще бъде направена проверка защо през 2012 г. е била прекратена подготвяна операция на баретите срещу Петков, за когото още от 2010 г. е имало информация, че крие оръжие и има асоциално поведение.

"Замазването и замитането на случая под килима доведе до това, че имахме конкретна, пряка опасност за децата от училището. Може би, ако бяха взети адекватни мерки преди това, нямаше да се стигне до това да се действа в условията на неотложност", коментира министърът.

Той подчерта, че още през януари е разпоредил проверка на всички разрешителни за носене на оръжие и дали лицата отговарят на изискванията.

Операцията от тази сутрин в Лясковец е успешна за обществото и трагедия за МВР, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той нарече Емил Шарков герой.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обаче попита кое е наложило операцията да се проведе точно в този ден и час, при положение, че Петков не я е очаквал. По мнението на Цветанов има много други методи, с които този човек е можело да бъде изведен от дома си и задържан, без да има последствия.

Друг бивш вътрешен министър - Румен Петков, пък каза:

"Отговорността се носи от министъра, но тук е много важно да се осъзнаят другите проблеми. Това е катастрофа - не може от 2010 г. да разполагаш с такава информация и днес да обясняваш, че той се бил барикадирал с въоръжение. Това е абсурд, за съжаление, довел до човешки жертви".

Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче заяви, че няма никакви основания да се мисли за оставка на Цветлин Йовчев, това дори било странно и нелепо. По думите му той е един от най-успешните министри в кабинета.