Предишните данни на властите бяха за 13 убити и 20 ранени. Трима от ранените са в тежко състояние.

Сред загиналите е и стрелецът - 26-годишен мъж, идентифициран като Крис Харпър Мерсър. Той е бил убит в престрелка с полицията.

Младежът открил стрелба в корпуса на колежа  "Умпкуа", където се помещават учебни лаборатории.

В ход е разследване на случая. Мотивите на нападателя се изясняват.

Вижте снимки>>>

Преди да бъде застрелян от полицията убиецът е поискал от хората в учебното заведение да станат прави и да кажат коя религия изповядват. След това той открил стрелба, заяви очевидка, цитирана от Ройтерс и БТА.

Според очевидци той е стрелял в онези от тях, които са отговорили, че са християни. Засега информацията не е официално потвърдена от властите, предаде CNN, цитирана от "Фокус".

18-годишната студентка Кортни Мур разказа за ужаса, който е преживяла, пред местния вестник "Нюз ривю".
 
"Нашите мисли и молитви са с жертвите и техните семейства", каза тя преди да отпътува за градчето Роузбърг, където се намира колежът.

На мястото на трагедията са били открити четири единици огнестрелно оръжие, предаде ТАСС, като се позова на американската телевизия Си Ен Ен.

В град Розбург, където живеят около 22 000 души. Той е разположен на 180 мили южно от град Портланд. В колежа се обучават около 3000 студенти.

Обама: Молитвите не са достатъчни

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е наскърбен и разгневен след поредния случай на смъртоносна масова стрелба в страната, предадоха световните агенции.

"Онемели сме... Нашите мисли и молитви обаче не са достатъчни", подчерта Обама с каменно изражение на лицето в изявление в Белия дом.

Президентът за пореден път призова доминирания от републиканците Конгрес да приеме промени в националното законодателство за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия. Той разкритикува влиятелното оръжейно лоби, че блокира реформата.

"Ние направихме политически избор - да позволим това да се случва на всеки няколко месеца. Колективно отговорни сме пред онези семейства, които са загубили своите близки заради нашето бездействие", подчерта Обама.
 
Той изрази съжаление, че "не се прави нищо, за да бъде предотвратена нова касапница някъде другаде в САЩ следващата седмица или след два-три месеца".