До момента е известно за девет убити и неуточнен брой ранени според полицейски сводки и медийни съобщения.

Издирват се трима извършители, засега няма задържан, заяви полицейски представител. Той опроверга твърденията за втори инцидент на Карлплац, като заяви, че терористичният акт е само един, предаде БТА.

Цялата транспортна система в града е спряна и полицията изпрати спешен есемес до всички, намиращи се в града, като ги посъветва да избягват публични и многолюдни места.

"Най-добре е хората да стоят вкъщи или на закрито поне докато трае операцията по издирването и залавянето на нападателите, за които се предполага, че са трима и са въоръжени с "дълги пушки", разгласи полицията.

Според говорителя на мюнхенската полиция Томас Бауман, цитиран от ДПА, въоръжената атака е започнала от ресторант за бързо хранене в мола малко преди 18 ч местно време.

Радио "Байеришер рундфунк" предаде, че магазините в центъра на града са затворили с клиентите вътре, макар че съобщенията за стрелба в центъра се оказаха неверни.

Полицията евакуира и централната гара на Мюнхен, като спря движението на всички пристигащи влакове още извън чертите на града.

Правоохранителните органи разпространиха съобщение, че е обявена "остра терористична ситуация" след стрелбата в мола.

По молба на правоохранителните органи в Мюнхен, които са поискали помощта на федералната полиция, е задействано специалното контратерористично звено GSG9. Елитната спецчаст, която се използва в Германия за пресичане на терористични актове и провеждане на контратерористични операции, е създадена през 1973 г. след трагичната гибел през 1972 г. на спортистите на Олимпиадата в Мюнхен

Оперативните служби призоваха автомобилистите да освободят аутобаните около града. Няколко магистрали северно от Мюнхен са напълно блокирани, а над всички пътища, водещи към града, кръжат полицейски хеликоптери със снайперисти.

Властите в съседната провинция Баден-Вюртемберг изкараха масирани полицейски части да патрулират по улиците и съобщиха, че ще изпратят подкрепления и на колегите си в Мюнхен, предаде баварското радио, цитирано от Ройтерс.

Германското правителство е свикало кризисно заседание в канцлерството в Берлин във връзка с терористичната атака в Мюнхен.

Канцлерът Ангела Меркел още не присъства.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, който летеше за САЩ в момента на стрелбата, прекъсва ваканцията си и се връща в Германия.

Чешката полиция засили контрола по границата си с Германия

Мерките се предприемат на първо място в случай, че престъпникът се опита да избяга от Германия, заяви  министърът на вътрешните работи Милан Хованец пред чешката телевизия.

Освен това чешките органи са засилили мерките за сигурност в търговските центрове в страната.

Поддръжници на "Ислямска държава" приветстваха стрелбата в Мюнхен

Поддръжници на екстремистката група "Ислямска държава" празнуват в социалните медии след безразборната стрелба в търговския център.

"Благодаря на Аллах, Аллах да даде сполука на нашите мъже от "Ислямска държава", пише в публикация в Туитър от акаунт, който редовно се изказва благосклонно за радикалното ислямистко движение.

"Ислямска държава" се разпростира в Европа", пише в публикация на арабски в Туитър от друг акаунт, който също подкрепя "Ислямска държава".

Нападението е третата голяма проява на насилие срещу мирни цели в Западна Европа за последните осем дни.

"Ислямска държава" пое отговорността за предишните нападения във Франция и Германия.

Полицията в Мюнхен вече съобщи, че подозира, че днешният атентат е терористично нападение.