Във встъпителни думи към стратегията Тръмп заявява, че САЩ са изправени пред един "извънредно опасен свят", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той казва, че поставя като приоритет американските граждани и че "Америка отново води на световната сцена".

Тръмп заявява, че когато е встъпил в длъжност, заплахите са включвали "проблемни режими", "радикални ислямистки терористични групировки" и "терористи" в Близкия изток.

Според него "пропускливите граници и неприлагането на имиграционните закони" са оставили американците уязвими у дома, а търговските практики са отслабили икономиката.

Русия и Китай

Доналд Тръмп заяви при представянето на стратегията за национална сигурност на своето правителство, че Русия и Китай са "съпернически сили", които "се стремят да оспорят американските ценности", предаде ДПА.

Тръмп каза, че САЩ се намират в "нова ера на съревнование", и изтъкна проблемни режими, терористични групировки и транснационални престъпни организации като едни от предизвикателствата, пред които е изправена Америка.

В стратегията правителството на Тръмп определи Китай и Русия като "ревизионистични сили", които "използват технологии, пропаганда и принуда, за да оформят свят, противоположен на нашите интереси и ценности".

Тръмп отбеляза, че САЩ ще работят заедно с Русия и Китай, когато това служи на американските интереси, и изтъкна как САЩ са предоставили разузнавателни данни на Русия, благодарение на които е бил предотвратен терористичен акт през уикенда.

Северна Корея и Пакистан

Тръмп заяви, че е необходимо Пакистан да предприеме решителни действия срещу тероризма и че САЩ трябва да се справят с предизвикателството, което представляват оръжейните програми на Северна Корея, предаде Ройтерс.

Тръмп каза, че стратегията му за първи път обръща внимание на икономическата сигурност и ще включва пълно възстановяване на американската инфраструктура, както и стена по южната граница на САЩ.

Той призова Пакистан да предприеме решителни действия за борба с екстремизма и каза, че САЩ "нямат друг избор" освен да се справят с предизвикателството, идващо от севернокорейските ядрени и ракетни програми.

Тръмп заяви, че САЩ и съюзниците им ще предприемат всички необходими мерки за денуклеаризацията на Корейския полуостров, посочва ТАСС.