За това призова лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, който вчера настоя за касиране на изборните резултати с мотива, че на правата на техни избиратели са били нарушени, като са били спрени на границата са Турция.

„Ние искаме касиране на изборите, заради извършени тежки престъпления против политическите права на граждани. Нарушени са минимум две основни конституционни права на българските граждани – правото на свободно влизане в родината и правото на глас”, каза той и днес пред Нова телевизия.

По думите му, дори да бяха влезли в Народното събрание с 15 депутати, отново щели да оспорват изборните резултати, защото българската държава вместо да гарантира конституционните права на гражданите си, станала съучастник в това "фашистко изстъпление".

"Това, което видяхме на границата, напомня на действията на нацистите срещу евреите по време на Втората световна война и трагичните картини от май 1989 година по време на Възродителния процес. Държавата наблюдаваше безучастно онова, което цял ден се случваше на границата. А ЦИК е пряк съучастник във взимането на противоконституционното решение за секциите в Турция. Затова ще бъде заведено дело срещу българската държава в Страсбург”, подчерта той.

Малко преди изборите ЦИК задължи избирателите в Турция да попълват декларации вътре в секциите, а не да идват с готови предварително, както досега.

Според Местан това е грозно петно върху образа на България и ще сезират абсолютно всички международни организации, включително ЕС и НАТО, както и всички посланици на страни-членки на ЕС.

„Бяхме обект на един добре планиран сценарий за изграждане на образа на универсалния враг с няколко цели. Една от целите беше да не бъдем допуснати в 44-тото Народно събрание. Идеята за образа на универсалния враг целеше и да се узаконят всички незаконни действия срещу ДОСТ”, коментира още председателят на ДОСТ.

На въпрос как ще отговори на обвиненията, че е продукт на Турция, Местан отговори:

"Прегръщал ли съм се с избирател, който е загърнат с турското знаме? Да съм говорил с генерал от МИТ (турското разузнаване - б.р.)?"

Той добави, че лидерът на БСП Корнелия Нинова се е прегръщала с избирател с руското знаме и припомни, че се е срещала с бившия шеф на руското разузнаване ген. Леонид Решетников.

"Ще съдя всеки, който твърди, че съм продукт на Турция", закани се бившият председател на ДПС.

По повод предупреждението на госта преди него - един от лидерите на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, който заяви, че е по-добре да не се срещат в студото, Лютви Местан каза:

"Имаше късмет, че се разминахме, защото едно е да се закачаш с 80-годишна бабичка (възрастна изселничка на границата, която беше побутвана, за да си ходи в Турция - б.р.), друго е да се срещнем като мъже".