Матиас Фекл заяви това тази сутрин в ефира на RMC (Радио Монте Карло).

„Франция иска спиране на преговорите (за ТПТИ). Вече няма политическа подкрепа на Франция за тези преговори”, цитира го Франс прес.

Теренът за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, изглежда постепенно се превръща в минно поле, коментира френският икономически всекидневник „Лез’Еко” под заглавие „Франция каза Стоп”.

След като германският вицеканцлер Зигмар Габриел обяви фактическия провал на преговорите, сега и френското правителство се кани да оттгегли своята подкрепа за процеса.

Причините за това решение? Страните членки на ЕС, които са представени на преговорите от Европейската комисия, не тежат достатъчно пред лицето на американския гигант, пише вестникът.

„Американците не дават нищо или само трохи... не следва да се преговаря така между съюзници – заяви Фекл. – Отношенията между Европа и САЩ не са на висота.”

Франция отсега е предвидила да защити позицията си през септември в Братислава на среща на европейските министри, отговарящи за външната търговия.

Трудно е да се повярва, че преговорите биха се съвзели след тези два последователни бунта, водени от двете тежкотоварни европейски сили, каквито са Франция и Германия, отбелязва „Лез’Еко”.

Отхвърляйки ТПТИ, Матиас Фекл все пак не затваря тотално вратата пред идеята за свободна търговия. Той обаче смята, че е нужен старт на чисто:

„Трябва ясно и окончателно дръпване на спирачката за тези преговори, за да се започне наново върху добра основа.”

Вашингтон обаче все още се надява да се постигне споразумение с ЕС до края на годината.

От друга страна главният преговарящ на ЕС по ТПТИ омаловажи твърдението на германския министър на икономиката, че преговорите са се провалили, предаде БНР.

На въпрос на АП Игнасио Грасиа Берсеро отговори с шега:

Не, не. Спомнете си какво каза Марк Твен - информациите за моята смърт са силно преувеличени.