Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори на критиките срещу плана му да наложи мита на вноса на стомана и алуминий, като заяви, че САЩ не се страхуват от търговски войни, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Когато една страна (САЩ) губи милиони долари от търговия практически с всяка страна, с която прави бизнес, търговските войни са нещо добро и лесно за печелене, написа в Туитър Тръмп.

Например, когато имаме търговски дефицит от 100 милиарда долара с някоя страна, която се прави на много умна, не търгувай повече с нея и спечели. Лесно е!, допълни американският президент.

Снощи Тръмп обяви планове да наложи мито от 25 процента на внасяната стомана и от 10 процента на алуминиеви продукти. Плановете ще бъдат официално обявени другата седмица. Представители на Белия дом заявиха, че има още подробности за доизглаждане.

Той е на мнение, че митата ще запазят американските работни места, но много икономисти казват, че те ще доведат до повишение на цените за секторите, ползващи стомана и алуминий като автомобилната и петролната промишленост, което се унищожи работни места.

"Никой няма интерес от търговска война". Това подчерта ръководителят на Световната търговска организация (СТО) Роберту Азеведу в рядка намеса на организацията в търговската политика на нейна членка, предадоха световните агенции. Той предупреди също така за опасността от ескалация на отношенията.

Европейският съюз няма да има друг избор, освен да отговори по същия начин, ако САЩ довършат окончателно плановете си да наложат мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

"Ако американците наложат мита върху стоманата и алуминия, то ще трябва да се отнасяме към американските продукти по същия начин", каза Юнкер пред германска телевизия.

"Трябва да покажем, че също можем да вземем мерки. Това не може да бъде едностранно трансатлантическо действие на американците", посочи той.

Европейската комисия
съобщи, че разполага с план за действие при повишаване на вносните мита на САЩ за стомана и алуминий. Следващата седмица този план ще бъде обсъден от еврокомисарите, уточни говорител на ЕК.

Готови сме да отговорим бързо, твърдо и съразмерно, по правилата на Световната търговска организация (СТО). ЕС няма да остане със скръстени ръце, каза по-рано  говорител на ЕК.

Германски официални лица и производители на стоманени продукти предупредиха, че Тръмп рискува търговска война с най-близките си съюзници, ако утвърди плана си да наложи митата.

"ЕС трябва да реагира твърдо срещу наказателните мита на САЩ, застрашаващи хиляди работни места в Европа", посочи министърът на външните работи Зигмар Габриел в комюнике, изразявайки голямата загриженост на Германия.

"Търговското противопоставяне, застрашаващо Съединените щати и Европа, не е в интерес нито на Европа, нито на САЩ", подчерта министърът, призовавайки Тръмп да преразгледа съобщението си.

Шведската компания Електролукс (Electrolux) съобщи, че отлага планирана инвестиция от 250 милиона долара в щата Тенеси, след като Тръмп обяви въвеждането на високите мита върху вносната стомана и алуминий.

Компанията изчаква да види окончателните подробности по американския план, преди да вземе окончателно решение, каза говорителят. По думите му митата могат да навредят на цялостната конкурентоспособност на дейността на компанията в САЩ.

Електролукс е най-големият европейски производител на домакински електроуреди.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви днес, че мита на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, биха били напълно неприемливи.
При налагане на такива мита в Канада и САЩ ще има значителни и сериозни нарушения в бизнеса, предупреди Трюдо.

Кремъл също изрази "безпокойство" след решението на американския президент, като Москва ще "анализира внимателно" ситуацията.

Много европейски столици вече изразиха крайно безпокойство във връзка с това решение. Ние споделяме това безпокойство, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Световната търговия ще пострада, ако страните последват примера на САЩ, заяви днес външното министерство на Китай след изявлението на Тръмп.

Говорителката на ведомството Хуа Чунин каза, че Лю Хъ, главният икономически съветник на китайския президент Си Цзинпин, е имал конструктивни разговори по икономически въпроси с американски представители вчера във Вашингтон.

Заместник-генералният секретар на китайската асоциация за желязо и стомана Ли Синчуан смята, че последиците за Китай няма да са големи.