Първи реагираха азиатските държави. Япония заяви, че решението ще има голям ефект върху двустранните отношения. Китай изтъкна, че "решително се противопоставя" на ограничителните мерки, а Южна Корея изрази готовност да внесе жалба в Световната търговска организация (СТО), съобщи БТА.

Късно снощи Тръмп подписа разпореждане за вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия, макар да обяви изключения за Канада и Мексико, каквито могат да бъдат направени и за други съюзници на САЩ.

Китай, който произвежда половината от стоманата в света, ще направи оценка на щетите, които могат да последват от американските мита, и "твърдо ще защити законните си права и интереси", посочи китайското министерство на търговията. Митата ще имат сериозно влияние върху нормалния ход на световната търговия, допълни ведомството.

Европейският съюз, Бразилия и Аржентина заявиха, че мерките на Вашингтон не би трябвало да се насочват срещу тях или че ще поискат за тях да бъдат направени изключения от новия режим. Япония и Южна Корея също изразиха намерения да поискат изключения.

Южна Корея, ключов съюзник на Вашингтон в Азия, е третият най-голям вносител на стомана в САЩ след Канада и Бразилия.

Китай има сравнително малък дял от вноса на стомана в САЩ, но заради свръхпроизводството си страната заля световния пазар и понижи цените. Китайски стоманодобивни и металодобивни асоциации призоваха правителството да наложи ответни мерки срещу САЩ, посочвайки вносни стоки като неръждаема стомана и въглища, селскостопански продукти и електроника.

Спорът засили опасенията за търговията със соя, която е американският износен продукт за китайския пазар с най-голяма стойност.

Налагането на мита за Канада е "немислимо", заяви канадският външен министър Кристия Фрийланд, цитирана от ДПА. "Логично и правилно е Канада да бъде изключена от основанията за националната сигурност. Немислимо е Канада, която е пълноценен партньор на САЩ в Северноамериканското въздушно-космическо командване (НОРАД) и НАТО, и според американските закони е част от промишлената база на отбранителния сектор, да е заплаха", допълни тя.

ЕС също като близък съюзник на САЩ не би трябвало да бъде засегнат от митата, посочи в Туитър еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя трябва да се срещне утре в Брюксел с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и с японския министър на икономиката Хирошиге Секо. Разговорите са насрочени отдавна в рамките на тристранните срещи, организирани от декември 2017 година.

Надяваме се да получим потвърждение, че ЕС е изключение от всичко това, каза Малмстрьом. Тя припомни, че в противен случай ЕС е готов да вземе бързи ответни мерки по списък с емблематични американски продукти като фъстъчено масло, бърбън и портокалов сок. Не подготвяме обаче битка, ЕС е мирен проект, подчерта тя.

Малмстрьом отбеляза, че според Евросъюза митата не са решение на проблема със свръх капацитетите в стоманения сектор и е готов да се обърне към Световната търговска организация (СТО), ако е необходимо, допълва Ройтерс.

Дадохме ясно да се разбере, че това не е в съответствие справилата на СТО, така че ще се обърнем към СТО, евентуално с други приятели. Ще трябва да защитим нашия сектор с ответни мерки, посочи тя.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази безпокойство днес от новите мита на САЩ, за които решение взе президентът Доналд Тръмп. Тя призова за диалог, за да се избегне търговски конфликт, от който всички ще излязат губещи, предаде Франс прес.

Евросъюзът по-рано тази седмица се зарече да наложи ответни мита на знакови американски стоки като бърбъна, мотоциклетите Харли-Дейвидсън (Harley Davidson), дънките Ливайс (Levi's), фъстъченото масло, портокаловия сок.

Световната търговска организация (СТО) посочи днес, че членовете й все още имат време да обсъдят с Вашингтон налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий, което снощи бе официално обявено от президента Доналд Тръмп.

Страна членка на СТО, която вземе подобно решение като защитна мярка или антидъмпингова мярка, има задължението да уведоми организацията.

В момента не знаем какво е юридическото основание за действията на САЩ, така че не мога да коментирам дали те имат задължение да уведомят СТО за мерките, обявени миналата нощ, каза говорител на организацията.