Това съобщи на пресконференция председателят на Столичния общински съвет  Елен Герджиков. Целта на допълнителното споразумение е да се подобрят условията по концесионния договор със "Софийска вода". 

Предстои проектът да бъде обсъден и гласуван на заседанието на СОС на 25 януари.

Проектът предвижда още да се въведе задължение за концесионера да изплати всички свои заеми до края на регулаторния период - до 2021 г. 

"Има два големи заема общо в размер на 100 млн. лв. До този момент по тях са обслужвани само лихвите, не е плащан нито един лев по главницата", обясни Герджиков. 

Ако не бяхме успели да накараме концесионера да гарантира, че тези заеми ще бъдат изплатени до края на 2021 г., имаше опасност след края на концесията част от тях да останат като задължение за Столична община. 

"Предвижда се, ако не бъдат изплатени заемите, концесията да може да бъде прекратена едностранно от Столична община.

Тези два заема ще бъдат рефинансирани от концесионера с цел да се намали лихвеният процент от 5.2 на 1.34 процента. Само от този акт ще бъдат спестени минимум 6 млн. лв.", посочи Герджиков.

Друга промяна е въвеждането на допълнителен инвестиционен ангажимент за концесионера да осигурява 1.5 млн. лв. годишно за финансиране на конкретни ВиК проекти от обществен интерес, определени от Столична община.

Работната група е успяла да договори да отпадне нормата за възвръщаемост за следващия регулаторен период - от 2021 г. до 2025 г., посочи Герджиков.

Нов момент ще е и изготвянето на анекс към договора за процедурите и сроковете за предаване на активите при изтичане на концесията. Към момента такава процедура не е била заложена в договора. 

Анексът трябва да е готов до 2022 г. Постигната е договорка със "Софийска вода" за предаване в края на концесията на всички бази данни, вкл. клиентска база данни, регистрите на ГИС, цялата интелектуална собственост, с която дружеството оперира.

Допълнителното споразумение не третира цената на водата, уточни Герджиков.