Движението е спряно по съществуващия път, който свързва жилищни блокове от кв. "Стрелбище" с бул. "Петко Тодоров".

Поставената ограда по границите на имота при бул. "България" и бул. "Акад. Ив. Гешов" възпрепятства и достъпа до канализационен колектор и водопровод, като ограничава нормалната им експлоатация. Съгласно закона фирма "НИКМИ" АД има срок за доброволно премахване на оградата, съобщи пресцентърът на Столична община.

Вижте снимки >>

На мястото фирмата възнамерява да строи 43-етажна сграда.

Вчера екипи на район "Триадица" и на дирекция "Зелени системи" са описали и съществуващата растителност в рамките на имота и са издали предписания за собствениците.

Драмата с небостъргача в ”Стрелбище” продължава >>

От 2009 г. статутът на терена е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в Общия устройствен план на Столична община. На това основание главните архитекти на Столична община през 2013 г. и 2016 г. отказват да допуснат промяна на Подробния устройствен план по направено от собствениците искане, която да позволи строителство.

Със свои решения Върховният административен съд е отхвърлил отказите на Столична община.

И до момента главният архитект на София не е допуснал промяна на Подробния устройствен план, като е върнал цялата процедура за повторно обявление.

Важно е да се знае, че за този терен няма нито влязъл в сила Подробен устройствен план, който да позволява строителство, нито е издавано разрешение за строеж, което на този етап е единствено заявено от собственика желание.

Позицията на Столична община в лицето на кмета на София и на главния архитект на Столична община е, че статутът на терена по Общ устройствен план, който има статут на закон, е за озеленяване и това не може да бъде променено.

Целта на Столична община е да запази терена за градска градина, като използва всички законови механизми.

Жителите на квартала също са против изграждането на висока сграда на мястото. Вчера вечерта те блокираха за кратко кръстовището на бул."България" и бул."Иван Гешов".

Нов епизод от сериала Небостъргачът ”Стрелбище” >>

Местните хора настояват зеленината и дърветата в района да бъдат запазени.

Инвеститорът обяви, че ще се обърне към прокуратурата, а хората в квартала се заканват, че са готови да протестират докато не се уверят, че небостъргач в района няма да има.