На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 проф. Стоян Братоев беше отличен с орден „Стара планина“, съобщиха от пресслужбата на президентството.

С медали „За заслуга“ държавният глава удостои инж. Кирил Зайков, инж. Валентин Тодоров, инж. Димитър Тодоров и проф. Божидар Божинов, които също са взели участие в проектирането, строителството и въвеждането в експлоатация на метрото в София.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че наградените са показали достойно изпълнение на професионалните си отговорности при реализацията на сложен, стратегически за страната проект.

Държавният глава отбеляза, че проф. Стоян Братоев е поел огромна отговорност за милиардни проекти, които помагат за модернизацията на България и изпълнява ангажиментите си със сърце и посветеност.

По думите на Росен Плевнелиев, проектът за строежа на метрото се изпълнява прозрачно, ефективно и в срок, като тази оценка е давана нееднократно и от представители на Европейската комисия.

"Метрото в София е проект от обществено, национално и европейско значение, с изключителна сложност и достойно изпълнение", заяви президентът. Той изрази надежда проектът да бъде следван като пример заради начина на реализация и ефективност.

Според Плевнелиев, благодарение на метрото българската столица е по-атрактивна дестинация за живот, за бизнес, за култура. Той отбеляза, че реализацията на подземния градски транспорт дава самочувствие, че страната ни има капацитета да изпълнява отговорно сложни проекти.

„Модернизацията на България е без алтернатива“, посочи още държавният глава и допълни, че през последните години развитието на инфраструктурата е кауза за българските институции.

В началото на април т.г. на официалната церемония по въвеждането в експлоатация на метрото до Летище София, премиерът Бойко Борисов заяви:

"Ако бяхме преди 90-та година Братоев щеше да е герой на социалистическия труд”.