Актът бе съставен на бащата на момчето, задържано в петък вечер в центъра на Москва за рецитиране на стихове, съобщи РИА Новости.

По-рано адвокат Татяна Соломина бе съобщила, че милицията се е извинила на бащата на задържаното дете и че съставеният на мъжа акт ще бъде анулиран.

От ведомството обаче отбелязаха, че са се извинили на детето.

На бащата на детето е бил съставен протокол за административно правонарушение за "Неизпълнение от страна на родители или други законни представители на задължения по отглеждането и възпитаването на малолетни".

Деветгодишното момче бе задържано на Арбат, в момент, когато, по данни на правоохранителните органи, рецитирало стихове на Шекспир от "Хамлет " и просело пари от минувачите.

Според прес-службата на московската полиция, на 26 май около 19 часа и 40 минути полицейски сътрудници забелязали 10-годишното дете, което било само на улицата и просело от минувачи и шофьори на преминаващи коли.

Момчето казало на полицаите името си, а също така признало, че се занимава със събиране на пари и в момента не е съпроводено от родители или законни представители.

Отчитайки тези обстоятелства, било взето решение малолетното момче да бъде задържано и да бъдат повикани родителите му.

Съвсем различна обаче е версията на непосредствения свидетел на събитето Люся Щайн, която разпространи видео с кадри от задържането на момчето.

"При Въздвиженка ченгетата хванаха рецитиращо стихове момче на видима възраст около 9 години, напъхаха го в полицейската кола и го откараха в истерия. Не се представиха, не обясниха на какво основание го задържат. Мен и още едно момиче, което познаваше детето, ни събориха на земята. Опитах се да заснема мутрите им, но получих удар преди да успея да фокусирам камерата. Но видеото се чува, как детео крещи", разказва Щайн.

Случаят с 10-годишното момче, рецитиращо Шекспир, предизвика силен отзвук в социалните мрежи.

"Момчето рецитираше монолога на Хамлет "Да бъдеш или да не бъдеш". Това ме порази, защото то рецитираше смислено...  Момчето рецитираше Шекспир на минувачите, а те му даваха дребни пари. Това дете не е просяк, а уличен артист, уличен принц",
написа в мрежата Александър Минкин.

Президентът Путин е запознат с историята по задържането на момчето


Това заяви прес-секретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

"Разбира се, случаят е отразен във всички популярни издания, но той не изисква никакви отделни доклади. Все пак това не е проблем на президента, а на правоохранителните органи", отбеляза президентският говорител.

Детският омбудсман обеща да разгледа случая със задържането на детето в центъра на Москва.

Освен това, този случай ще бъде предмет на подробно обсъждане от специалната комисия към Съвета по правата на човека /СПЧ/.


По-късно момчето било предадено на бащата, който пристигнал в полицейския участък.