Това заяви пред БНР адвокат Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на програма “Достъп до информация“.

Вчера държавният глава изказа пред националното радио волята си документът да придобие публичност, но уточни, че иска съгласието на всички участници в срещата.

"Става дума отново за среща, в която участват народни представители, министри, хора от УС на БНБ, вероятно и други хора. Естествено, самият факт, че тези стенограми не са публични, пречи да установим кои точно са участвали. Публични лица като министри, народни представители, управители и подуправители на БНБ не следва да бъдат питани по закона за съгласие, защото има една презумпция, че те, тъй като са задължени самите те да предоставят обществена информация, и това е тяхно законово и конституционно задължение, а не въпрос на лични предпочитания, по тази причина те нямат и право да изразяват несъгласие, когато тяхното име е въвлечени в мнения, разговори, официални документи".

Според Кашъмов категорично професионалната тайна не може да има място в случая.

"Съдът не приема в този случай професионалната тайна като легитимно основание за отказ и следователно тя трябва да бъде преодоляна. Ще трябва да се откаже БНБ в този случай от професионалната тайна, тъй като не е ясно, каква информация се съдържа вътре, която би могла да бъде квалифицирана по този начин. В случай ние говорим за една фалирала банка - няма каква вреда да произтече от даването на тази информация. Ако е имало частни лица, единствено за тях стои въпросът за съгласието. Ако те не са съгласни, едно просто заличаване на името би било достатъчно, докато цялото съдържание с изказванията би трябвало да бъде предоставено. Това е много важно да се каже публично", каза още адвокатът.

След като по-рано отказа предоставянето на информацията, вчера Радев съобщи, че вече е готов да му даде публичност и е изпратил писма до всички участници в срещата за банковата криза. С тях ги моли да се съгласят стенограмата да бъде обявена пред обществеността, като мълчаливият отказ щял се счита за съгласие. Това се случи, след като на първа инстанция съдът отхвърли отказа на Радев да предостави стенограмата по искането на сайта “Биволъ“.

Стенограмата съдържа разговорите по време на политическите консултации за банковата криза, проведени при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. - дни, след като КТБ затвори и бе обявена под специален надзор от БНБ. В срещата участваха тогавашният премиер Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, управителят на БНБ Иван Искров и парламентарно представените формации. Все още не се знае кой е защитавал идеята за въвеждане на банкова ваканция, за да бъде предпазена друга банка.