Отпадането на "трите години" преди 1997 г. предлагат експертите от Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика.
Вариантите на предложения бяха представени на пресконференция от социалния министър Йордан Христосков, предаде БТА.

Предложението може да се приложи по един от следните варианти:

1.
Да се въведе, едва когато изцяло отпадне негативният ефект (по-ниски пенсии) за част от осигурените;
"Анализът показва, че на този етап отпадането на 3-те най-добри години не е благоприятно за голяма част от пенсионерите", писаха неотдавна до социалния министър експертите.

Но уточняват, че в следващите години може да се очаква този вариант да е по-благоприятен за повече хора.
За голяма част от хората пенсиите ще се увеличат, потвърди днес Христосков.

2. Да се въведе по избор на осигурения като чрез пенсионния калкулатор се преценява кое е по-благоприятно.

Експертите са разработили и варианти за определяне на максималния размер на една или повече пенсии.
  • При т.нар нулев вариант се запазва досегашната разпоредба - максималният размер на получаваните една или повече пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 г., без добавките към тях, се определя, считано от 1 юли на всяка календарна година, в размер на 35 на сто от максималния осигурителен доход за същата календарна година, определен със Закона за бюджета на ДОО. Мотивът за този вариант е запазване на статуквото като обществено приемливо, защото не допуска голяма разлика между най-ниската и най-високата пенсия.
  • При първия вариант се предвижда повишаване на процента от 35 на 40 на сто от максималния осигурителен доход за същата календарна година, определен със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. Мотивите са да се компенсират частично хората с ограничен размер на пенсията, а очакваният финансов ефект е увеличаване на максималния размер на получаваните една и повече пенсии от 840 на 1040 лв. (40 на сто от 2600 лв.). Необходимите допълнителни средства за 2015 г. са 32,4 млн. лв. Пенсионерите с ограничени на новия "таван" пенсии ще са около 15 400, а отрязаната сума над "тавана" - около 3,3 млн. лв. месечно, сочат разчетите.
  • Вторият вариант предвижда максималният размер на получаваните една или повече пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 г., без добавките към тях, да се определя, считано от 1 юли на всяка календарна година, в размер на максималния осигурителен доход за същата календарна година, определен със Закона за бюджета на ДОО. В мотивите е отбелязано, че така се компенсират по-добре хората с ограничен размер на пенсията.
Съгласно макрорамката за периода 2015-2017 г. на финансовото министерство от 20 септември тази година максималният осигурителен доход ще се увеличи от 2400 лв. на 2600 лв. от 1 януари 2015 г., на 2800 лв. за 2016 г. и на 3000 лв. за 2017 г.
Определянето на максималния размер на получаваните една и повече пенсии, равен на 2600 лв., ще доведе до увеличаване на разходите за пенсии с 51,6 млн. лв. за 2015 г., като 43 838 пенсионери ще получат действителните размери на пенсиите си, а само 125 ще останат ограничени на новия максимален размер, пише във финансовата оценка на този вариант.

Йордан Христосков представи и вариантите за увеличение на възрастта за пенсиониране, на стажа и осигурителната вноска.