В средата на октомври Foreign Policy Research Institute публикува разследване на швейцарския журналист Ив Кугелман, озаглавено "Голям гаф в ООН избегнат на косъм". В него той пише за "тъмни страници" в миналото на Георгиева по времето на комунизма, че е работила за "Държавна сигурност" и е имала връзки с "Мултигруп".

От ЕК веднага реагираха, че това са стари неверни твърдения, които вече са били опровергани, а самата Георгиева заяви, че повече няма да търпи лъжи за себе си и ще си търси правата в съда.

Днес българският еврокомисар обяви във Фейсбук:

"След като институтът публикува оклеветяващ материал на сайта си, а някои български медии повториха съдържаните в него лъжи и клевети срещу мен и моето семейство, предупредих, че повече няма да мълча и ще потърся правна защита. Веднага след като моите адвокати се свързаха с Изследователския институт за външни политики, статията беше премахната от сайта им".

Георгиева подчерта, че днес на същия сайт е било публикувано следното съобщение и публикува снимка:

"На 17 октомври 2016 г. публикувахме статия на Ив Кугелман, озаглавена "ООН се размина с голям скандал". Тази статия съдържаше твърдения за българския еврокомисар Кристалина Георгиева. След като прегледахме материала отново и направихме допълнителни проучвания, се отричаме от написаното в него и го премахваме от нашия сайт. Текстът беше свален на 25 октомври 2016 г."

Накрая Кристалина Георгиева призова:

"Очаквам всички, които препечатаха материала в опит да ме атакуват, също да се дистанцират от тази обидна статия и да информират читателите си за това свое решение".