За пръв път е открита връзка между възприемането за стареене и специфичен ген, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"За пръв път идентифицирахме ген, който отчасти обяснява защо някои хора изглеждат по-възрастни, а други - по-млади, отколкото са всъщност", заяви ръководителят на изследването Манфред Кайзер от университета "Еразъм" в Ротердам, Холандия.

Известно е, че въпросният ген MC1R е свързан с рижавата коса и светлия тен на кожата, но негова вариация кара хората да изглеждат със средно близо две години по-възрастни от онези, които не я притежават, поясниха учените.

Предишни изследвания показаха, че възприемането за възраст е повлияно от комбинация от генетични фактори и фактори, свързани с околната среда.

Сега учените изследвали геномите на близо 2700 холандци, за да определят генни вариации, свързани с различни възприятия за възраст.

Получените резултати разкриват, че генът MC1R е по-тясно свързан с възприемането за възраст въз основа на изражението на лицето.

Връзката между генната вариация и възприеманата възраст не бе повлияна от пола, тена на кожата и вредите от излагане на ефекта от слънчевите лъчи, уточниха учените