Вчера бяха разрушени 33 от тях, но се стигна до сблъсъци. Ромите замеряха с тухли, керемиди и камъни служителите на реда, като един жандармерист и двама полицаи получиха леки наранявания. Двама роми са арестувани и срещу тях е образувано бързо производство.

Вижте снимки>>>

Тази сутрин акцията по събарянето на останалите 22 сгради започна в 7 часа спокойно и до ескалация на напрежението не се стигна, съобщиха Дарик радио и bTV.

Районът бе обезопасен, като на място имаше жандармерия и полиция. Жителите, чиито домове бяха премахнати вчера, споделиха че са пренощували под открито небе. Те обявиха, че искат да устроят живота си и да живеят в законни сгради.

Аз съм човек, който просто спазва законите на страната. Тук се касае за парк – на 100 метра е парк „Аязмото”, паркът е пред изчезване - пали се, изсича се. Ако не вземем мерки за това незаконно строителство, което продължава да се разширява, означава ли, че трябва да ги оставим? Това означава абсолютен хаос и общината да не може да спазва елементарните си задължения”, каза старозагорският кмет Живко Тодоров, цитиран от bTV.

Местната власт е предложила временно настаняване в общински жилища на ромите, като заповедите са издадени още миналата година. Предоставени са 80 терена в един от кварталите на Стара Загора, на които всеки желаещ ще може да ползва отстъпено място на строеж и да изгради законно своята къща.
Онези, които се регистрират като социално слаби, могат да получат отстъпеното право на строеж и на преференциални цени, предаде БНР.

Днес ще се проведе среща между общинарите и жители на "Лозенец", на която ще бъде разяснено къде са отредените парцели и какви процедури трява да се предприемат.

Мястото на съборените вчера и днес постройки в парк „Борова гора" ще бъде почистено с помощта на наетата фирма и ще бъде залесено, обеща още кметът  Живко Тодоров. Предстои Община Стара Загора да кандидатства по проект за 1,5 милиона лева за изграждането на канализация и инфраструктура на квартала.

Българският хелзинкски комитет излезе с остра реакция срещу разрушаването на къщи в ромския квартал "Лозенец".

В позицията на БХК се казва, че властта няма право да разрушава единствените домове на семейства, в които те живеят от много години, без да осигури алтернативен подслон за децата, възрастните, хората с увреждания, крайно бедните и другите уязвими, защото домовете, които властта сега разрушава, са съществували трайно с нейното мълчаливо съгласие.

"Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки от там", се казва още в позицията. 

От организацията са готови да предоставят правна защита на засегнатите жители от старозагорския квартал, които искат да заведат дела срещу държавата.