На срещата в общината присъстваха представители на жителите на ромския квартал, заместник-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, главният архитект Иван Кирчев и началникът на отдел "Контрол по ЗУТ" Ангел Стоманярски, предаде БТА.

Първият вариант дава възможност на желаещите да получат общински жилища в кварталите "Железник", "Три чучура" и село Дълбоки. Апартаментите са само пет на брой и в тях могат да бъдат настанени крайно нуждаещи се семейства.

Присъстващите, които обявиха, че говорят от името на всички, чиито постройки са били съборени, не приеха този вариант.

Община Стара Загора им даде възможност да закупят отстъпено право на строеж, без търг, на преференциалната цена от 158 лева за квадратен метър.

Тя се оказа предпочитана за ромите, които се надяват, че така ще могат да използват строителните материали от вече съборените си къщи.

Според тях обаче предлаганата цена е висока - за около 100 кв. м трябва да заплатят над 15 000 лева. Обсъден беше и вариантът за отпускане на кредит.

Община Стара Загора разполага с 30 подобни парцела, които се намират над квартал "Три чучура - север".

"Техният брой обаче може да бъде увеличен до 55", заяви заместник -кметът Йордан Николов.

Парцелите са без вода и канализация, но от общината поеха ангажимент да бъде изградена инфраструктура.

За целта всяко семейство трябва да попълни документи за регистрация като крайно нуждаещи се.

По думите на заместник-кмета Йордан Николов в ход са процедури и за останалите незаконни постройки в района на парк "Борова гора", но преди края на годината ново събаряне няма да има.

В сряда ще има нова среща, на която ще продължи да се търси решение за бъдещето на останалите без дом.