Вчера още 29 души са заболяли от т.нар "болест на мръсните ръце", пише в. "Стандарт".

"Не сме изолирали още източника на болестта, но повечето кафе-автомати наистина функционират безконтролно", призна директорът на РИОКОЗ-Стара Загора д-р Елена Канева.
Въпреки че се водят хранителен обект и подлежат на регистрация, само 23 машини в цялата област са под контрола на инспекцията.
Само в Стара Загора има над 200 нелегални кафе-автомата, съобщи зам.-кметът Белчо Белчев. Кметството дава разрешение за мястото, но няма правомощия да контролира санитарно-хигиенните условия.

За периода до 10 януари в Старозагорско са регистрирани и хоспитализирани 368 болни от хепатит А, съобщиха още от РИОКОЗ, цитирани от Дарик радио. Най-голям е броят на заболелите от Стара Загора - 259, следван от Казанлък - 39 и Чирпан -36. 71 процента от заболелите са от град Стара Загора.

Санитарните инспектори съобщават още, че 74% от заболелите са във възрастовата група от 20 до 50 години, като 69 на сто са мъже, голяма част са с професии, свързани с общуване и работа с много хора. Около 7 процента са работещи в „Марица изток".