Това съобщиха от дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция, цитирани от БТА.

Забраняват се свижданията в лечебните заведения. Във всички болници се откриват противогрипни кабинети. Остават в сила всички противогрипни мерки, които бяха обявени на 29 януари, като се ограничават и обществените масови прояви..

Ако на 8 февруари - първия учебен ден след ваканцията, в училищата броят на отсъстващите ученици е над 30 на сто, ще бъдат преустановени и учебните занятия.

Пред епидемия са Видин, Габрово и Пловдив.

На 24 януари 3-годишно момиченце почина от грипен вирус, щам "Виктория" в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Няколко дни по-рано то било прието с висока температура, остра кашлица и гърчове. Настанено било в реанимацията, но въпреки усилията си, лекарите не могли да го спасят.

Грипът започва с рязко начало - втрисане, висока температура и главоболие. След 24-48 часа се появява и кашлица поради дихателната инфекция.Често грипът носи усложнения - пневмония, отит, а при възрастните - вече и сърдечно-съдови заболявания.
За да не се стига дотам - пийте чайове, витамини, а при първи симптоми - отидете на лекар, спазвайте предписанията му и си останете да се лекувате вкъщи.

Най-много трябва да се пазят бременните, възрастните с хронични заболявания и децата.

Преди седмица специалистите обявиха, че 60% от болните са с щам "Калифорния" или т.нар. "свински грип". Той засяга основно младите хора.

Другите два щама, които ще разболяват българите, са "Виктория" и новият вирус „Швейцария”, който бе изолиран през 2013 г.