Той е занесъл за изследване карначе от новия стандарт "Стара планина" на произволно избрана фирма. Лабораторният анализ е показал, че съдържа свинско месо, но експертите обяснили, че не могат да установят точно колко процента е месото.
Това поражда съмнения за конторла върху продуктите и най-вече за произведените по стандарта "Стара планина".

От Националната ветеринарномедицинска служба отговарят, че за карначето не се изисква изследване, което да докаже колко процента е месото. Според технологията продуктът трябва да се произвежда само от месо и с тлъстина до 35%.
Контролът е предимно върху документите в предприятията. Ветеринарите обаче уверяват, че периодично проверяват дали се спазват стандартите за продуктите "Стара планина" от фирмите, които произвеждат такива колбаси.

Сигурни са само цените на продуктите, направени по новите изисквания, които са по-високи. Кренвиршите например се продават по близо 10 лева за килограм

Бизнесът стои принципно зад създаването на Агенцията по храните, е станало ясно межудвременно днес по време на дискусия за бъдещата Агенция по безопасност на храните, открита от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от ведомството.
Д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България, е заявила, че бизнес операторите по принцип са за създаването на орган за изследване на риска и контрол на безопасността на храните, за да има единни изисквания.

В структурата на агенцията е предвидено създаването на качествено ново звено, в което ще се изследва и анализира риска при производството и предлагането на храни, в съответствие с Европейския орган по безопасност на храните EFSA. 
В 16 от 27-те страни-членки има създадени подобни агенции по безопасност на храните. Очаква се българската да заработи в първите дни на 2011 г.

Междувременно преди дни се проведе операция "Дупетата" срещу месни изрезки, които са със съмнително качество, а някои дори с изтекъл срок на годност и негодни за консумиране, но се предлагат в магазините. По тази причина от Ветеринарно-медицинската служба забраниха вноса им.
Вчера обаче се разбра, че близо половин тон негодно агнешко е изчезнало и не се знае дали не е пласирано в търговската мрежа.