Според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко, предаде БНР.

Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее, обясни Ивелин Буров от Института по стандартизация пред БНР.
Кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни, а кашкавалът от овче мляко и от смесено мляко - 60 дни. В него няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал, обясни Буров.  

През лятото се разбра, че млечните продукти, произведени по БДС, ще се казват "Българско кисело мляко", "Българско сирене", "Български кашкавал".
Киселите млека, кашкавали и сирена, които са от мляко, също ще могат да запазят това наименование. Но ще се казват, примерно, кисело мляко "Стара планина" или ще носят друго име, което е решил собственикът да сложи на своя продукт.

Освен по името, продуктите ще се отличават и по опаковките си, на които ще бъде отбелязано, че са произведени по БДС.