Това съобщи Ефтим Боюклиев - председател на Националния синдикат на административните служители на пресконференция в централата на КТ "Подкрепа", цитиран от БТА.

Стачката е за по-високи заплати, по-добри условия на труд, техниката и работата по оперативни програми.

По думите на Боюклиев, Министерството на труда и социалната политика мълчаливо отказва да отговаря на поставените искания, съгласно закона за уреждане на колективните трудови спорове. Той посочи, че социалните работници са тези, които потушават социалното напрежение в момента и работят с най-проблемни слоеве в обществото.

"Всички тези роми висят конкретно на главата на социалните работници, да се работи с тези хора е огромен риск, кварталите са като джунгла", каза Боюклиев.

В Агенцията за социално подпомагане работят 4700 души, разпределени в 147 дирекции като средната работна заплата е 646 лева.

Социалният работник от Пловдив София Божанова обаче заяви пред БНР, че
статистиката, която се прави за средната заплата сега в Агенцията за социално подпомагане, е доста подвеждаща.

"Споменава се една цифра около 650 лв. средна месечна заплата. В тази цифра обаче влизат заплатите на изпълнителния директор и други различни директори. Аз си позволих да направя друга статистика – от 100% извадка на обикновения социален работник в Пловдив – 475 лв. средна заплата. Най-ниската работна заплата е 388 лева. Все още ползваме бракувани от други институции бюра и столове. Няма климатици. През горещите дни се пържим на температури от 38 градуса, а през зимата се топлим с духалки", заяви Божанова.

От КТ "Подкрепа" предупреди, че ако държавата не реагира, ще се случи нещо по-страшно от ефективна безсрочна стачка, ще има масови оставки на цели отдели и дирекции.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов заяви, че през последния месец са закупени 2700 нови компютри за нуждите на Агенцията. Над 100 са били предоставени на дирекцията в Пловдив.

На Съвета за социално сътрудничество е постигнато решение да се иска увеличение на заплатите с 20% на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда. Такова писмо е изпратено от министър Калфин до министъра на финансите.