На фона на искането на ГЕРБ и РБ Висшият съдебен съвет да подаде оставкаи предстоящото днес излизане на критичния доклад на ЕК организаторите на националния протест "срещу безобразията в България" заявяват:

"Времето на политиците Изтече! България влиза в София! Стига Страх! Лъжете, Грабите, Крадете - дойде време да платите сметката! Много от Вас питат: - Какви са Исканията? Искания няма да има. Започваме национално Обединение за Промяна на България към по-добро! Какво да искаме от познатите лица? Наясно сме точно какво ще получим - едно голямо Нищо!"

Те уточняват, че на Площада ще се съберат хора от всички градове, посочени от граждани на голяма кръгла маса, които да вземат решение за свикване на Велико Народно събрание. Политици участвали по един или друг начин в политическия живот няма да имат право да бъдат издигани за него, уточняват организаторите.

"Ще ни управлява Национален Съвет! От седем човека, избрани директно от хората! Всяко решение на Националния съвет ще трябва да се гласува и да се приема само при резултат пет към две! Ще имаме парламент от 100 човека и всички закони ще се гласуват само при пълен кворум. Няма да има депутатски имунитет и никакви екстри за Народните избраници!", пишат още недоволните граждани. 

Те настояват за незабавно разследване и съд за всички политици, участвали в управлението на страната от 1989 година до днес, и лустрация на кадрите на ДС.
Искат и безплатно образование за всички деца в България и безплатно здравеопазване за всички, отваряне на много нови работни места и увеличаване на минималната заплата - на 800 лв. и на минималната пенсия -  на 600 лв.

Освен това искат стопляне на отношенията със съседните ни страни и Русия, политика на неутралитет спрямо военни конфликти по света, както и затваряне на границата за мигранти и екстрадирането им.

Отправено е и искане за разваляне на всички договори за концесии, с ЕРП-тата, ВиК и "Топлофикация".

"България ни зове! Без нас тя е загубена!", призовават накрая организаторите. 

МС: Имаме сигнали, че се събират агитки

Междувременно медийният съветник на премиера Севдалина Арнаудова, която коментира скандала около "Химко" с думите, че крайната цел е Бойко Борисов да се свързва с думата корупция, потвърди, че имат информация за готвени протести.

"Наясно сте, че пак се готвят преповторения на февруарските протести (през зимата на 2013 г. премиерът подаде оставка - б.р.), по същия начин, със същите изречения, готви се такъв за 28 януари. Имаме сигнали от футболните агитки, че са ги търсили за участие но 28-ви в нови протести в 15:00 часа на Народното събрание", каза Арнаудова пред БНТ.

МВР се подготвя

Има информация за предстоящи протести, потвърди вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на журналистически въпрос.

"Следим от вчера този процес защото организирането му е от хора, които нямат ясно политическо представителство. МВР работи за осигуряване на реда без да се пречи на свободата на изразяване", добави тя.

Протестите срещу първия кабинет на ГЕРБ започнаха именно на датата 28 януари - първо в Сандански и Благоевград. Дни по-късно - през февруари, те ескалираха със сблъсъци пред НС и на Орлов мост в София. На 19 февруари Бойко Борисов подаде оставката на правителството.