Председателят на КТ "Подкрепа" в бургаския рудник Ростислав Радуков съобщи пред "Фокус", че двама протестиращи са откарани в болница. По думите му, единият миньор е със сърдечни проблеми, а другият е с високо кръвно налягане.

Ефективният протест на работниците в рудника започна вчера сутринта, когато нощната смяна от 43-ма души отказа да излезе от галериите. По-късно двама от миньорите бяха изнесени заради влошено здравословно състояние, но нови 20 души от дневната смяна се присъединиха към колегите си под земята.

Общо в забоите в момента са 59 души.

Стачката е заради неизплатени заплати от юли, като вчера следобяд около 100 миньори блокираха за кратко и пътя Бургас-Слънчев бряг.

 „Все още държавните институции спят. Може би чакат някой да умре и тогава да вземат мерки. Не мога да разбера каква е тази държава да не помогне на народа си. Сигурен съм, че ако седнем на една маса с експертите от Министерството на икономиката и енергетиката, аз ще съм по-запознат с проблемите на мините, отколкото те. Правят си сметка, че днес е последният работен ден и после има три дни почивка и държавните институции си мисля, че тези хора няма да издържат и ще излязат. Те ще издържат обаче. Просто се вижда в очите им", каза Радуков.

Миньорите са категорични, че няма да излязат, докато не им бъдат преведени заплатите за последните два месеца, съобщи Нова телевизия. Те допълниха, че е възможно скоро да вадят и трупове от забоите.

Има опасност за хората, които са под земята. Има хора с високо кръвно, които отказват да излязат. Долу няма въздух, влажно и прашно е. Следим състоянието им на всеки 8 часа”, каза началникът на спасителната служба в мината Петър Неделчев.

Всички работници в мината заявиха, че са потънали в дългове и са отчаяни.

Вчера Димитър Куюмджиев, представител на Министерството на икономиката и енергетиката, съобщи, че работниците в мина "Черно море" ще получат трудовите си възнаграждения за юли, като на рудника ще бъдат преведени 270 000 лева. По думите му, това трябва да стане най-късно днес.

Миньорите от Перник блокираха Е-79

Към протестиращите си колеги от мина "Черно море" от днес се присъединиха и миньорите от мини "Перник" и "Въгледобив Бобов дол".

Десетина минути преди 13.00 часа миньори и енергетици от най-голямото въгледобивно предприятие в Перник и енергетици от местната Топлофикация блокираха движението по главния път Е-79 край пернишкото село Драгичево, предаде БТА.

Пернишките миньори настояха редовно да се извършват разплащанията към всички български мини, защото в условията на газова криза ролята на въглищата като енергийна суровина е все по-значима. Никола Спасов - зам.-председател на федерацията на миньорите към КНСБ, заяви, че необоснованото включване на нови ВЕИ-мощности рефлектира върху заплащането на миньорите.

Движението по международния остава блокирано, а трафикът се отбива по автомагистрала "Люлин".

В декларация на миньорите от Бобов дол до министъра на икономиката и енергетиката пък пише, че "във връзка със създалата се тревожна ситуация, в която се намират енергетиката и въгледобивът в страната, днес те ще останат на работните си места под земята един час след изтичане на 8-часовия работен ден".


МИЕТ: НЕК е изплатила даже повече средства

НЕК е изплатила на "Топлофикация-Сливен" ЕАД 2.5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина "Черно море-Бургас". Това се посочва в съобщение на Министерството на икономиката и енергетиката.

Отговорността за финансовото и оперативното управление на "Топлофикация-Сливен" и мина "Черно море-Бургас", както и за изплащането на заплати се носи изцяло от ръководството на тези компании, се заявява в съобщението.

От МИЕТ допълват, че НЕК не може да предоставя средства директно за заплати на служители на трета фирма.