Другите 100 работници също протестират, но пред асансьора за галерията, съобщи БНР.

43-мата миньори от нощната смяна, които приключват работа в 7 часа, останаха в рудника. Те са започнали работа в полунощ. Техни колеги им носят минерална вода и пакети с храна. Двама обаче бяха изведени заради влошено здравословно състояние.

Напрежението в бургаската мина нараства. Миньорите, подкрепяни от двата синдиката, заплашват с гражданско неподчинение. От ръководството на мината са изпратили писмо до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и неговия заместник, в което описват кризисната ситуация, при която протестиращите отказват да напуснат рудника, а колегите им от първа смяна се готвят да се присъединят към тях в 16 часа.

По същото време миньорите от втора смяна, които стоят пред административната града, са готови да застанат на пътя и да блокират движението на колите.

Ростислав Радуков, председател на синдиката на миньорите от КТ "Подкрепа" заяви, че колегите му няма да излязат, докато не получат дължимите им заплати. Общо 400 миньори чакат забавените си вече трети месец заплати.

"Протестът е изцяло насочен към държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а. ТЕЦ-ът няма как по обратния път да преведе пари на мината, която да плати заплатите на нашите работници. Аз съм един от тях. Заплатите не са плащани за юли и за август", разкри по БНР Радуков. 

Изпълнителният директор на мината Евгени Николов съобщи, че се очаква в рамките на работния ден да бъдат преведени 270 000 лева за заплатите на миньорите за месец юли, предаде "Фокус". По думите му, при разговор със служители на МИЕТ, от ведомството са казали, че до края на месеца ще бъдат преведени и заплатите за август и ще бъде платен токът на мината.

На място бе и областният управител на Бургас Павел Маринов, който отказа коментар пред журналисти, предаде "Фокус".

Министър: ТЕЦ-Сливен има достатъчно пари, за да се разплати

При условие, че НЕК плаща по около 50 процента на всички свои контрагенти, на "Топлофикация Сливен" през първите 7 месеца на годината НЕК е плащала по 71 процента - тоест повече от средното. Това заяви днес пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по повод стачката на миньорите в Мини "Черно море" заради неплатени заплати.

Щонов каза, че заплатите на миньорите се плащат от "Топлофикация Сливен", която е частно дружество и министерството няма как да му повлияе.

"Ние сме въвели най-справедливото правило - когато постъпят средства в НЕК, компанията пропорционално да се разплаща към своите контрагенти", посочи Щонов.

По думите му, "Топлофикация Сливен" е получила достатъчно пари и може да се разплати с миньорите. Според него причината това да не се случва е в неефективното ръководство на топлофикацията.

Миньорите започнаха преди два дни едночасови предупредителни стачни действия в началото на всяка смяна. До днес, когато започнаха ефективен протест