Около 100 души от първата смяна в мина "Черно море-Бургас" ЕАД протестираха, съобщи председателят на КТ"Подкрепа" в мината Ростислав Радуков, цитиран от "Фокус".

Миньорите не са получавали заплати от два месеца.

"Протестът е изцяло насочен към държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а и ТЕЦ-ът няма как по обратния път да преведе пари на мината, която да плати заплатите на нашите работници", обясни Ростислав Радуков пред БНР.

След обяд миньорите отново ще изразят недоволството си от 16.00 до 17.00 часа.

"Как тези хора ще изпратят децата си на училище без пари? Има и семейства, които работят в мината. Изпратихме писмо на 10 септември до министъра на енергетиката, до изпълнителния директор на НЕК. До момента няма никакъв отговор", каза Радуков.

Миньорите ще протестират отново утре по един час преди всяка смяна - от 8.00 до 9.00 и от 16.00 до 17.00 часа.

Радуков бе категоричен, че никой не може да спре хората да протестират.
"И НЕК има затруднения, но те продължават вече два месеца", посочи синдикалният лидер.

В четвъртък миньорите ще планират ефективна стачка под земята - нощната смяна няма да излезе от рудника, ако до тогава не им бъдат изплатени заплатите и не бъдат решени проблемите в сектора.

През юли кипърска фирма стана собственик на Мина „Черно море”. Преди това тя бе собственост на сейшелски офшорни компании, зад които се предполагаше, че стои бизнесменът Христо Ковачки.

На 8 септември EVN България съобщи, че ще ограничи електрозахранването на обекти на "Мина Черно море Бургас" ЕАД. Причината за това са натрупани задължения за консумирана електроенергия от минното дружество към EVN България Електроснабдяване, съобщиха от дружеството. Крайният срок за заплащане на дължимите суми е бил през август 2014 г.