Германската авиокомпания Луфтханза (Lufthansa) обяви, че е отменила днес 290 полета заради стачката на стюардите и стюардесите на летищата във Франкфурт и Дюселдорф, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

След призив на синдиката УФО (UFO) за стачка на тези две големи летища между 14.00 и 23.00 ч. местно време (между 15.00 ч. и полунощ бълг. време) превозвачът е анулирал 290 полета. От тях по междуконтинентални маршрути са 23 според Франс прес и 15 според ДПА. Останалите са в Европа. Засегнати са 37 500 пътници, според комюнике.

Филиалите на Луфтханза - Суис (Swiss), Остриън (Austrian) и Джърмануингс (Germanwings) - не са засегнати, уточни Франс прес.

Авиокомпанията е резервирала 2500 хотелски стаи във Франкфурт, където е централата й, за да настани хилядите приходящи пътници, застрашени от блокиране в града, посочват ДПА и Асошиейтед прес.

Стюрдите и стюардесите на Луфтханза днес излязоха на стачка, която има опасност да продължи осем дни (до 13 ноември включително - бел. р.) и тогава би била най-дългата в историята на компанията, отбелязва АФП.

Синдикатът УФО (UFO) настоява да бъдат запазени преференциите, които позволяват на много от членовете на кабинния персонал да се пенсионират на 55 години.

Протестът започна, след като преговорите по пенсионната схема, водени до последния момент, се провалиха.

Авиокомпанията иска да понижи пенсионните плащания за персонала, който наема в бъдеще, да обвърже изплащаните придобивки с пазарната възвръщаемост от инвестиции и да ограничи практиката на ранно пенсиониране на 55 години.

Синдикатът настоява много от придобивките да се запазят в дългосрочен план.

Авиокомпанията е заявила, че няма да подобри офертата си, но се надява да убеди профсъюза в основателността на сегашните предложения, които ще дадат на кабинния персонал допълнителни стимули да работи до 67-годишна възраст.

Летище София променя разписание

Във връзка със започващите стачни действия на стюардите и стюардесите от авиокомпания "Луфтханза" , полетите на летище "София" ще бъдат променени, съобщават от пресцентъра на летище "София".

Полет нр. LH 1427, който трябва да излети от летище "София" за Франкфурт, Германия, в 14.00 ч. днес ще бъде анулиран. Полетът ще се изпълни на 7 ноември, в 7.00 под нр. LH 1429.
Полет нр. LH 1428, който трябва да кацне от Франкфурт, Германия, на летище "София" на 6 ноември в 20.15 ч., също ще бъде анулиран.
Полет нр. LH 1426, който трябва да кацне на летище "София" от Франкфурт, Германия, в 13.15 ч. ще бъде изпълнен.