Това съобщи вчера синдикатът "Ферди" (Verdi), цитиран от БТА.

Стачката заплашва да парализира въздушния трафик в германската столица. Тя е 25-часова и ще продължи до 06 часа българско време във вторник.

"Ферди" призовава пътниците да се информират за възможно отменяне или закъснение на полетите.

В петък поради също такава стачка десетки хиляди пътници бяха блокирани, след като на летище "Тегел" бяха анулирани 455 полета, а на "Шьонефелд" - 204.

Стачката засяга и полети до София, съобщи "Стандарт".  Всички полети днес между София и Берлин - по три в двете посоки, са отменени.

А общо са отменени практически всички полети - 448 на летище "Тегел" и 194 на "Шьонефелд".

От "Луфтханза" заявиха, че полетите от Мюнхен и Франкфурт за Берлин, както и в обратната посока, се отменят.

Профсъюзът настоява заплатите на 2000 души наземен персонал да бъдат вдигнати от 11 на 12 евро на час като част от едногодишен колективен договор. По спора вече е имало няколко кръга преговори, но без успех. Работодателят предлага увеличение от 10 цента за четири години.

Не е последвало ново предложение, обяви синдикалният говорител Андреас Шпланеман, цитиран от ТАСС.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер трябваше да да отложи тридневното си пътуване до Москва. Наложи се да бъдат организирани алтернативни полети за кмета през Дрезден.

Някои авиокомпании пренасочват полети към летищата в източногерманските градове Дрезден и Лайпциг, където всяко от тях поема допълнително по 25 полета.