Спасителната акция вече е прекратена, но продължават процесуално-следствените действия под надзора на Окръжна прокуратура – Варна. Досъдебно производство по случая е образувано още в деня на срутването.

Вижте снимки >>>

В четвъртък кметът на Варна Иван Портних обяви, че Георги Георгиев, който е накарал работниците да режат арматурно желязо за скрап в хотел "Вероника", е бил задържан. Той бил наел служителите срещу 5 лева на час в сряда.

В петък обаче изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров опроверга информацията, че собственикът на една от фирмите подизпълнители на ремонта на хотела - Георги Георгиев, е бил задържан.

Той и синът му са били разпитани, но освободени, предаде БНР.

Едва днес главният изпълнител на ремонтните работи “Планекс” разпространи становището си за инцидента. От него се разбира, че няколко часа преди хотел “Вероника” да рухне, фирмата е установила технологични пропуски и е наредила на подизпълнителя „Бултранспорт Груп” да прекрати работа и всички да напуснат обекта. Това не се е случило.

Разследването на инцидента до момента установи, че сградата не е трябало да се събаря, а само да се реконструира.

Нарушени са били правилата за безопасност

 Инж. Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна, заяви, че ще се отнесат с цялата тежест на трудовото законодателство към всички отговорни физически и юридически лица, предаде Фокус.

До момента е установено, че загиналите работници е следвало да напуснат обекта в края на работния ден в 17.00 часа, но по разпореждане на работодателя, те са били вкарани в обекта, за да извършат по механичен способ разрушаване на носещи колони и асансьорни шахти.

„Истината е, че те не са имали трудово правоотношения с никой от юридическите субекти на територията, където се е извършвало разрушаване, тъй като там се разрушава и друг хотел – „Мираж”. Те са били наети от физическо лице, което в края на всеки ден е заплащало определена сума на всеки един от работещите. Това физическо лице ги е водило до обекта с транспортно средство и ги и е прибирало”, каза още инж. Иванов.

За работата в деня на злополуката е установено, че работниците са имали за задача да добиват стомана от разрушения хотел „Мираж” чрез ръчен способ на разрушаване на стоманобетонните откъснати конструкции, които са били паднали.

Чрез това разрушаване те са вадили желязото и са го складирали в контейнер. След като е издадена заповед от координатора по безопасност на строежа и е запознат техническият ръководител, отговорен за обезопасяване на периметъра, на лицата е било разпоредено да напуснат територията на хотел „Вероника”.

Възникнал е спор между ръководителя и собственика на фирмата – подизпълнител, относно пребиваването на лицата в обекта. Изяснено е, че този спор е бил свързан именно с недопускане на лица в обекта, но по разпореждане на собственик или работодател – това по документи ще се изясни, е било разпоредено на петима работници да влязат и да започнат къртене и рязане на определени колони и асансьорни шахти в хотела.

Работниците са били уведомени, че дори и да започне срутване на сградата, те ще имат 30 минути да напуснат.

Едно от лицата е стояло на входа на хотела и е наблюдавало сигналите, които се подават от сина на собственика дали е започнало срутване на сградата, за да се изнесат. Те са предположили, че това срутване ще продължава и няма да доведе до такива последствия, посочи инж. Иванов.

„Изцяло са нарушени правилата за безопасност. Не е спазен планът по безопасност, където категорично е записано, че ще има разрушаване по механичен способ чрез използване на багер с чупещо се рамо”,
каза още инж. Иванов.

Безспорно инспекторите са установили, че е ставало разрушаване чрез използване на работници вътре в обекта, което е довело до инцидента, отнел живота на четиримата.

В сряда 11-етажният хотел в курортния комплекс "Слънчев ден", собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, рухна, един мъж бе обявен за загинал, а трима се издирваха. Засега коментар от Гергов няма.