Пред bTV депутатът от Реформаторския блок и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред обясни, че за подслушването на лидера на партия "Свобода и достойнство" е информиран служебният министър Георги Близнашки.

Била е извършена проверка от инспектората на МВР.

"Наказани са четирима - бившият шеф на Националната полиция Тодор Гребенаров и трима негови подчинени", обясни Атанасов.

По думите му, Гребенаров е наказан за злоупотреба при прилагане на СРС - поискал използването им срещу лидера на "Свобода и достойнство".

"Не е отделни протестиращи да са били подслушвани и проследявани. Цяла партия, участвала в протестите, беше разработвана чрез прилагане на СРС-та. Както в историята с „Червеи”, така и тук, постъпва анонимен сигнал. Главният секретар Лазаров е разпоредил да се работи по него и моментално са включени разузнавателни средства по отношение на Касим Дал", обясни Атанасов, цитиран от "Фокус".

По думите му обаче в сигнала не е споменато името на Дал.

Трите места, където агенти на ДАНС са действали по разработката срещу него, са Бургас, Варна и Шумен. По думите на Атанасов, това са местата, където Дал е пробил бастиона на ДПС.

Депутатът припомни, че партията на Дал е учредена, след като са се отцепили от ДПС и когато ДПС са били на власт - основният оперативен интерес е бил именно към техните отцепници, защото ерозират партията.

„Ето категорично доказателство за това, че хора, които са участвали в съпротивата срещу марионетното правителство на Орешарски, бяха следени и бяха контролирани”, каза още ген. Атанасов.

Миналото лято той съобщи, че Дал е бил подслушван заради анонимен сигнал в МВР за готвено от него покушение срещу Лютви Местан и Делян Пеевски. Атанасов тогава показа и сигнал, които получил на пощата си.
През пролетта пък депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов заяви, че МВР подслушва Дал.

Именно Атанасов първи разкри за разработката "Червеи" и че са подслушвани протестиращи срещу кабинета "Орешарски". Прокуратурата обаче обясни, че протестиращи не са подслушвани, но незаконно подслушване е имало.

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров разкри и за разработка “Таласъми”- срещу служител от МВР е имало  разследване, по което е имало подслушване.

Локомотивен машинист

По повод коментар на бившия шеф от ДС Димитър Иванов, че Атанасов е локомотивен машинист и иска да стане шеф на ДАНС, затова опитва да дискредитира настоящия й шеф Владимир Писанчев, депутатът от РБ заяви:

"Не се срамувам, че две години съм бил локомотивен машинист. Димитър Иванов, наречен Гестапото, е завършил школата в Симеоново за Държавна сигурност. Този човек е част от репресивния апарат на ДС".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ген. Атанас Атанасов срещу проф. Димитър Иванов